Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

PUBLICERAD: 20 september 2023
UPPDATERAD: 20 september
Foto: Pressbild

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.

Circle K serverar dagligen över 30 000 koppar kaffe och 80 000 varma måltider på sina stationer runt om i landet. Fokus på förpackningar och att minska mängden plast har funnits länge, men nu testas en lösning där kunderna erbjuds mat och dryck i kärl och muggar anpassade för flergångsanvändning. Dessa returneras sedan i valfria butiker eller stationer som är anslutna till systemet.

Denna lösning är ett pilotsamarbete med Panter och Tingstad, där Tingstad tillhandahåller produkterna, medan Panter har utvecklat ett digitalt retursystem. Kunden skapar ett konto hos Panter, därefter scannas lånade matlådor och muggar i webappen och sedan återlämnas kärlen hos valfri ansluten partner inom sju dagar.

– Vi är särskilt glada att en så stor aktör som Circle K väljer att ligga i framkant. Med det nya lagkravet om returlösning för takeaway bara månader bort är det smart av Circle K att komma i gång och testa för framtiden, säger Clara Lidberg, grundare och vd på Panter.

Projektet pågår inledningsvis på ett antal stationer i Göteborgsområdet, för att sedan tas ut på samtliga stationer vid årsskiftet.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland