Storsatsning under årets Från Sverige-veckor

PUBLICERAD: 19 september 2023
UPPDATERAD: 19 september
Foto: Pressbild

Från Sverige-veckorna har dragit igång för fjärde året i rad. Fram till den 1 oktober skyltas Från Sverige-märkningen upp med budskapet: Välj svenskt när du handlar. Nytt för i år är pilotprojektet Smaka på Från Sverige.

Syftet med Från Sverige-veckorna är att göra det enkelt för kunden att välja Från Sverige-märkt i butiken och ge livsmedelsföretagen en samlad möjlighet att tydliggöra sina ursprungsmärkta produkter. De ger också tillfälle att berätta om kriterierna för märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.

– Från Sverige-veckorna är den största och viktigaste aktiviteten under året för Från Sverige-märkningen. Det är en aktivitet där alla som använder märkningen kan deltaga på det sätt som passar bäst. Från Sverige-märkningen har en bred och värdefull förankring i hela livsmedelskedjan, vilket märks i engagemang och samarbeten. Kännedomen om Från Sverige-märkena är hög och förtroendet lika så. Märkningen ska göra det lätt att hitta och välja svenskt, och vi ser att konsumenten efterfrågar och väljer Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter när de handlar, säger Ulrika Norvell, tf vd och kvalitetsansvarig på Svenskmärkning AB.

Årets tema är Välj svenskt när du handlar – laga all världens mat! Huvudmålgrupp är 35+ och barnfamiljer. Idag ursprungsmärker 226 företag och det finns cirka 12 000 produkter som är godkända för märkningen.

Från Sverige låter även i år skylta upp 500 livsmedelsbutiker inom Ica, Coop, Hemköp och City Gross med Från Sveriges butiksmaterial. Willys gör eget butiksmaterial och Lidl kommunicerar varumärket Matriket, där alla varor är Från Sverige-märkta. Livsmedelsföretag skyltar vid sina produkter och samtliga kan ladda ned digitalt material att använda i egna kanaler. Mathem och Från Sverige har ett utökat samarbetet med bland annat en djupgående artikel, annonser, film, tävling och en Från Sverige-shop in shop.

Pilotprojektet Smaka på Från Sverige är minimarknader, där HKScan, Lantmännen, Gäsene Mejeri, Äppelriket, Leksands Knäckebröd, SIA Glass, Värmdö Musteri och Frödinge bjuder på smakprover av utvalda Från Sverige-märka varor i fyra stockholmsbutiker.

– Vi vill nå ut brett under Från Sverige-veckorna med budskapet Välj svenskt när du handlar, därav en större kampanj i år. Det är viktigare än någonsin att välja svenskt, och det finns ett brett utbud av varor att välja till både vardagsmaten och festmåltiden. När du väljer Från Sverige-märkt bidrar du till en stärkt svensk försörjningsförmåga. Det är trygg och säker mat som är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige av Sveriges bönder och livsmedelsföretag. Det gör gott i magen på mer än ett sätt, säger Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning AB.

Läs mer om aktiviteter och kommunikation under Från Sverige-veckorna 2023 här

Läs vidare

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623

Ica Sverige storsatsar på svenska tomater

Ica Sverige har inlett ett samarbete med Svenska Odlarlaget för att öka andelen svenskodlade tomater i sina butiker året om.
ICA

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623