Test: Osockrat äppelmos i både toppen och botten

PUBLICERAD: 15 september 2023
UPPDATERAD: 15 september
Foto: Äkta vara

Äkta vara har kollat innehållet i 17 olika äppelmos. I toppen hamnar ett mos som bara innehåller äpplen, medan de som får sämst omdöme är utblandande. En av de testade produkterna innehåller sju tillsatser.

Produkterna i Äkta varas granskning har fått poäng baserat på antal tillsatser, andel äpple samt om de är ekologiska. Underlaget till testet samlades in i augusti 2023.

Äppelhalten varierar kraftigt i de undersökta äppelmosen – från 52 till 100 procent. De flesta innehåller dock mellan drygt 70 och 90 procent äpple.

Traditionellt tillsätts socker i äppelmos, såväl för smakens skull, som för att konservera äppelpurén. Äppelmos kan även konserveras genom upphettning och tillsats av konserveringsmedel.

Vinnaren är Urtekrams osötade äppelmos, gjort på bara äpplen. Tio poäng får även Torfolk gårds ekologiska mos, som utöver äpple innehåller socker och citronjuice.

– Det är glädjande att se att det finns äppelmos att köpa med samma innehåll som hemlagat. Äkta vara Kollar handlar ju till stor del om att undersöka hur nära livsmedelsindustrin kan komma det som man lagar själv, kommenterar Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Dessa två mos är de enda helt tillsatsfria produkterna. Övriga innehåller bland annat antioxidationsmedlet askorbinsyra (E300), syran/surhetsreglerande medlet citronsyra (E330), konserveringsmedlet kaliumsorbat (E202) och förtjockningsmedlet pektin (E440). Förtjockningsmedel används ofta, men inte alltid, i kombination med tillsatt vatten.

I tabellens botten återfinns Icas äppelmos utan tillsatt socker, som är utspätt med vatten och innehåller sju tillsatser, varav tre sötningsmedel. BOB:s äppelmos innehåller minst äpple i testet, 52 procent, och två olika förtjockningsmedel.

Äpplena i de testade produkterna kommer framförallt från olika EU-länder, men på vissa anges inte ursprunget. Två tillverkare, Felix och Önos, uppger att de främst använder svenska äpplen, men även äpplen från norra Europa.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål