Äkta vara har kollat innehållet i 17 olika äppelmos. I toppen hamnar ett mos som bara innehåller äpplen, medan de som får sämst omdöme är utblandande. En av de testade produkterna innehåller sju tillsatser.
Produkterna i Äkta varas granskning har fått poäng baserat på antal tillsatser, andel äpple samt om de är ekologiska. Underlaget till testet samlades in i augusti 2023.
Äppelhalten varierar kraftigt i de undersökta äppelmosen – från 52 till 100 procent. De flesta innehåller dock mellan drygt 70 och 90 procent äpple.
Traditionellt tillsätts socker i äppelmos, såväl för smakens skull, som för att konservera äppelpurén. Äppelmos kan även konserveras genom upphettning och tillsats av konserveringsmedel.
Vinnaren är Urtekrams osötade äppelmos, gjort på bara äpplen. Tio poäng får även Torfolk gårds ekologiska mos, som utöver äpple innehåller socker och citronjuice.
– Det är glädjande att se att det finns äppelmos att köpa med samma innehåll som hemlagat. Äkta vara Kollar handlar ju till stor del om att undersöka hur nära livsmedelsindustrin kan komma det som man lagar själv, kommenterar Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.
Dessa två mos är de enda helt tillsatsfria produkterna. Övriga innehåller bland annat antioxidationsmedlet askorbinsyra (E300), syran/surhetsreglerande medlet citronsyra (E330), konserveringsmedlet kaliumsorbat (E202) och förtjockningsmedlet pektin (E440). Förtjockningsmedel används ofta, men inte alltid, i kombination med tillsatt vatten.
I tabellens botten återfinns Icas äppelmos utan tillsatt socker, som är utspätt med vatten och innehåller sju tillsatser, varav tre sötningsmedel. BOB:s äppelmos innehåller minst äpple i testet, 52 procent, och två olika förtjockningsmedel.
Äpplena i de testade produkterna kommer framförallt från olika EU-länder, men på vissa anges inte ursprunget. Två tillverkare, Felix och Önos, uppger att de främst använder svenska äpplen, men även äpplen från norra Europa.