
Blossa årgångsglögg firar 20 år genom att resa hem till Gamla Stan i Stockholm, där den första Blossa-flaskan tappades 1895. Blossa 23 är en vit starkvinsglögg med smak av hallon och humle som även kommer i en alkoholfri variant.
För tjugo år sedan lanserade Blossa sin första årgångsglögg som en modern tolkning av Blossas hantverkstraditioner. Sedan dess har man rest världen runt för att hitta nya smakkombinationer och varje år får flaskorna dessutom en ny unik design.
Nu återvänder Blossa årgångsglögg till platsen där allt började: Gamla Stan i Stockholm. Blossa 23 är en vit starkvinsglögg med smak av hallon och humle och en hyllning till Blossas rika hantverkshistoria.
– Jag har tagit fram alla årgångsglöggar sedan starten, och det känns fint att under jubileet resa tillbaka till där allt började. Stockholm har en rik bryggerikultur, där humle spelat en viktig roll, från dåtidens populära svagdricka till dagens mikrobryggerier. Om sensomrarna kom Mälarborna in till Gamla Stan och sålde färskplockade hallon, ett bär vi odlat i Sverige sedan medeltiden, säger Åsa Orsvärn, Blossas Chief Blender.
Flaskans design på ger en inblick i Blossas historia som börjar 1895 i en vinhandel på Stora Nygatan i Gamla Stan, där kryddorna lagras och glöggen tappas. Den fortsätter till en nutida julmarknad på Stortorget, där samma glögg serveras en stjärnklar vinternatt. En extra överraskning är att flaskans detaljer lyser i mörkret – precis som gatlyktorna i Gamla Stan – när lyset släcks.
I år kommer Blossas årgångsglögg för första gången, utöver den traditionella starkvinsglöggen med en alkoholhalt på 15 volymprocent, också i en alkoholfri tappning. Glöggen kan drickas både varm och kall.