Välkända varumärken nominerade i Årets Dagligvara

PUBLICERAD: 18 augusti 2023
UPPDATERAD: 18 augusti
Foto: Pressbild

Zeta olivolja gentile, Old El Paso tortilla pockets och Polarbröd Polarhjärtan är de tre nominerade produkterna till Årets Dagligvara 2023 som delas ut av Svensk Dagligvaruhandel.

Priset Årets Dagligvara delas ut av Svensk Dagligvaruhandel till den produkt som haft en särskilt framgångsrik lansering, bidragit till utveckling i sin kategori och fyllt ett nytt konsumentbehov. Årets tre nominerade produkter kommer från välkända etablerade varumärken, visar på starka försäljningsdata och alla tre produkter har lyckats ta en självklar plats på butikshyllan i tre tuffa varukategorier.

– Det har varit tufft för nylanseringar efter åren med pandemin och därefter ett krig i Ukraina med en extrem matprisinflation som följd. Så hatten av för de tre nominerade produkterna som trots detta lyckats under denna utmanande och speciella period. För dagligvaruhandeln är det helt avgörande att det finns innovativa produkter på butikshyllorna, här spelar detta pris en viktig roll då det premierar just de produkter som bidrar till utveckling i respektive kategori, säger Karin Brynell, juryns ordförande och vd på Svensk Dagligvaruhandel.

De nominerade är Zeta olivolja gentile, Old El Paso tortilla pockets och Polarbröd Polarhjärtan. Den slutliga vinnaren kommer att röstas fram av branschens medarbetare, och presenteras den 11 oktober i samband med DLF:s Höstmöte. För att bli nominerad ska produkten ha lanserats under 2021. Den ska ha tagit betydande marknadsandelar, uppnått en hög vägd distribution och drivit tillväxt i sin kategori. Urvalet görs även utifrån kvalitativa aspekter, som innovationshöjd och nya konsumentbehov. Dessutom noteras om produkten har tydliga sorteringsanvisningar och bidrar till utveckling mot materialåtervinningsbara förpackningar.

Årets Dagligvara delas ut av Svensk Dagligvaruhandel. Juryn består av representanter för dagligvaruhandeln, NielsenIQ. I år dessutom med en studentröst från Handelshögskolan i Stockholm. Marknadsanalysföretaget NielsenIQ är samarbetspartner och leverantör av kvantitativa försäljningsdata. Priset har delats ut sedan 2006. Ytterligare information om priset, kriterier och juryn finns här

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado