Välkända varumärken nominerade i Årets Dagligvara

PUBLICERAD: 18 augusti 2023
UPPDATERAD: 18 augusti
Foto: Pressbild

Zeta olivolja gentile, Old El Paso tortilla pockets och Polarbröd Polarhjärtan är de tre nominerade produkterna till Årets Dagligvara 2023 som delas ut av Svensk Dagligvaruhandel.

Priset Årets Dagligvara delas ut av Svensk Dagligvaruhandel till den produkt som haft en särskilt framgångsrik lansering, bidragit till utveckling i sin kategori och fyllt ett nytt konsumentbehov. Årets tre nominerade produkter kommer från välkända etablerade varumärken, visar på starka försäljningsdata och alla tre produkter har lyckats ta en självklar plats på butikshyllan i tre tuffa varukategorier.

– Det har varit tufft för nylanseringar efter åren med pandemin och därefter ett krig i Ukraina med en extrem matprisinflation som följd. Så hatten av för de tre nominerade produkterna som trots detta lyckats under denna utmanande och speciella period. För dagligvaruhandeln är det helt avgörande att det finns innovativa produkter på butikshyllorna, här spelar detta pris en viktig roll då det premierar just de produkter som bidrar till utveckling i respektive kategori, säger Karin Brynell, juryns ordförande och vd på Svensk Dagligvaruhandel.

De nominerade är Zeta olivolja gentile, Old El Paso tortilla pockets och Polarbröd Polarhjärtan. Den slutliga vinnaren kommer att röstas fram av branschens medarbetare, och presenteras den 11 oktober i samband med DLF:s Höstmöte. För att bli nominerad ska produkten ha lanserats under 2021. Den ska ha tagit betydande marknadsandelar, uppnått en hög vägd distribution och drivit tillväxt i sin kategori. Urvalet görs även utifrån kvalitativa aspekter, som innovationshöjd och nya konsumentbehov. Dessutom noteras om produkten har tydliga sorteringsanvisningar och bidrar till utveckling mot materialåtervinningsbara förpackningar.

Årets Dagligvara delas ut av Svensk Dagligvaruhandel. Juryn består av representanter för dagligvaruhandeln, NielsenIQ. I år dessutom med en studentröst från Handelshögskolan i Stockholm. Marknadsanalysföretaget NielsenIQ är samarbetspartner och leverantör av kvantitativa försäljningsdata. Priset har delats ut sedan 2006. Ytterligare information om priset, kriterier och juryn finns här

Läs vidare

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206