Havredals har tagit in närmare 5 miljoner kronor från existerande och nya ägare samt utsett två nya styrelsemedlemmar. Kapitaltillskottet kommer att användas för att öka produktionskapaciteten, förstärka leverantörskedjan och expandera till nya marknader.
Havredals, som producerar växtbaserade livsmedel, introducerade en innovativ havredryck för tre år sedan och köttsubstitut baserade på bondböna hösten 2022. Havredals köttalternativ har fått ett gott mottagande av restaurangbranschen och är idag listade hos alla ledande restaurang- och storköksgrossister. Under 2023 har försäljningen ökat med 25 procent per månad.
Nu siktar företaget på fortsatt tillväxt och expansion med hjälp av ett kapitaltillskott på närmare fem miljoner kronor. Samtidigt utökas styrelsen med två strategiska kompetenser: Johan Augustsson, tidigare vd på Lidl, och Lars Franzén, vd på Lantmännen Functional Foods.
– Min drivkraft har alltid varit att utmana rådande situation och befintliga ramar, med hållbarhet i fokus. Det är därför mycket spännande att få vara delaktig i Havredals utveckling. Jag ser fram emot att bygga upp något hållbart för planeten, för människorna som producerar maten samt för alla oss som vill äta hälsosamt och inte minst välsmakande, säger Johan Augustsson.
Lars Franzén säger att Havredals tillverkningsmetod representerar en helt ny approach för att förädla växtbaserade proteiner och ge dem en köttliknande struktur:
– Vi kan nu erbjuda marknaden en köttanalog med riktigt bra smak och ”bite”, samtidigt som processen är skonsam, vilket resulterar i bland annat hög kvalitet och ett lågt koldioxidavtryck.
Havredals vd Katerina Cronstedt säger att företaget är väl rustat för tillväxt och fortsatt framgång:
– Att säkra nytt kapital och välkomna Johan Augustsson och Lars Franzén till vår styrelse markerar ett spännande kapitel för Havredals. Vi har bevisat att Havredals affärsmodell fungerar, med bra skalbarhet och marginalstruktur för att stödja affären och kunna växa långsiktigt. Produkterna har tydliga USP:ar med unika ingredienser och smak som möter konsumenternas krav. Havredals kommer att vidare driva positiv förändring inom livsmedelsbranschen genom hållbara, växtbaserade lösningar.