Här är finalisterna i årets Impact Maker Award

PUBLICERAD: 14 juni 2023
UPPDATERAD: 15 juni
Tångodlingsföretaget Nordic Seafarm är en av årets tre finalister i Impact Maker Award. Foto: Pressbild

För tredje året i rad arrangeras Impact Maker Award, en tävling för startups inom livsmedelsbranschen Priset ska inspirera och lyfta fram innovativa bolag som gör skillnad.

Årets finalister är utvalda bland tjugotalet nominerade företag. Finalisterna ska pitcha för en jury på branschforumet Livsmedelsdagarna och därefter utses vinnaren, som presenteras den 21 september.

– Vi är väldigt glada för det stora antalet nomineringar vi fått in. En stark uppställning med innovativa koncept som lovar gott inför matsystemets framtid, säger Elén Faxö, ledamot i styrelsen för Livsmedel i fokus.

De tre finalisterna är:
ForReal!Foods, som har en tydlig ambition att få fler människor att äta hälsosamt och vill bidra till folkhälsan. I deras fabrik i Skärhamn på Tjörn testas, utforskas och utvecklas nya matupplevelser med omsorg om kvalitet, smak och innehåll. Deras produkter är framtagna utifrån följande filosofi: näringstät, fryst för att minska svinn och tillverkad av lokalproducerade råvaror. Företaget producerar näringsrika fryspizzor utan tillsatser, baserade på till stor del lokala råvaror, med bottnar av vitkål eller Bjärekyckling.

Irriot levererar nästa generations kommersiella bevattningsstyrning som möjliggör effektiv bevattning där det tidigare har varit omöjligt eller opraktiskt. Den största skillnaden mellan Irrios trådlösa bevattningsstyrenhet och en traditionell styrenhet är användandet av den trådlösa tvåvägskommunikationen mellan styrenhet och fjärrenhet, som innebär att trådlösa ventiler kan installeras oavsett hur otillgänglig platsen är.

Nordic Seafarm har efter flera års forskning hittat ett effektivt sätt att odla god och ätbar tång utanför Sveriges västkust. Odlingen kräver ingen landyta och Nordic Seafarms produkter kan vara en viktig del av den blå revolutionen där nya proteinkällor är avgörande för att försörja en växande befolkning, samtidigt som man räddar våra hav från övergödning och kollapsande ekosystem.

Vinnaren erhåller titeln och 100 000 kronor. Priset ska användas till fortsatt utveckling av företagets innovation inom livsmedelsområdet. Juryn består av representanter från Bird & Bird, Lantmännen, Paulig och Vinnova, som är samarbetspartners till tävlingen.

Läs vidare

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052