Norrmejerier utreder avveckling av Luleå mejeri

PUBLICERAD: 2 juni 2023
UPPDATERAD: 15 juni
Göran Olofsson är styrelseordförande för Norrmejerier. Foto: Johan Gunseus

I augusti ska Norrmejeriers styrelse ta ett beslut om en eventuell avveckling av Luleå mejeri. Bakgrunden är vikande mjölkkonsumtion, lågt kapacitetsutnyttjande, stora investeringsbehov de kommande åren samt en generellt svag lönsamhet .

Styrelsens inriktningsbeslut om en avveckling av Luleå mejeri bygger på en analys och förstudie av Norrmejeriers mejeristruktur med syfte att utreda åtgärder för säkerställande av lönsam mjölkproduktion i Norrland i framtiden.

Om Luleå mejeri kommer att avvecklas flyttas hela Norrmejeriers produktion och distribution av färska produkter till Umeå mejeri. Mejeriet i Burträsk påverkas inte av inriktningsbeslutet. Norrmejeriers ägare, de norrländska mjölkbönderna, skulle inte påverkas vid en avveckling, eftersom mjölk fortsatt kommer att hämtas i hela Norrland.

– För att långsiktigt kunna erbjuda ett konkurrenskraftigt mjölkpris till mjölkbönderna måste vi få en bättre lönsamhet och effektivitet inom vår mejeristruktur. Förstudien visar att investeringsbehovet på mejerierna kommer att vara mycket stort och det är förmodligen inte en kostnadsbörda som vi bönder kan ta. Men detta måste nu verifieras innan det slutliga beslutet kan tas, säger Göran Olofsson, styrelseordförande för Norrmejerier.

Efter styrelsens inriktningsbeslut följer nu ett arbete med att verifiera och kvalitetssäkra analysens slutsatser. Målsättningen är att styrelsen ska fatta ett slutgiltigt beslut i augusti. Om en avveckling beslutas, kommer tidsplanen och vilka som berörs att förhandlas med fackliga parter.

– Sedan flera år har Sverige en vikande mjölkkonsumtion vilket har resulterat i att kapacitetsutnyttjandet i våra mejerier är för lågt. Inget tyder på att den här trenden vänder och Norrmejerier måste ha de bästa förutsättningarna för att producera och utveckla konkurrenskraftiga mejeriprodukter för framtidens konsumenter. Det innebär att våra starka varumärken och ställning hos norrländska konsumenter måste omsättas till lönsamma mejeriprodukter som säkrar norrländsk mjölkproduktion i många år framöver, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.

Läs vidare

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2