Norrmejerier utreder avveckling av Luleå mejeri

PUBLICERAD: 2 juni 2023
UPPDATERAD: 15 juni
Göran Olofsson är styrelseordförande för Norrmejerier. Foto: Johan Gunseus

I augusti ska Norrmejeriers styrelse ta ett beslut om en eventuell avveckling av Luleå mejeri. Bakgrunden är vikande mjölkkonsumtion, lågt kapacitetsutnyttjande, stora investeringsbehov de kommande åren samt en generellt svag lönsamhet .

Styrelsens inriktningsbeslut om en avveckling av Luleå mejeri bygger på en analys och förstudie av Norrmejeriers mejeristruktur med syfte att utreda åtgärder för säkerställande av lönsam mjölkproduktion i Norrland i framtiden.

Om Luleå mejeri kommer att avvecklas flyttas hela Norrmejeriers produktion och distribution av färska produkter till Umeå mejeri. Mejeriet i Burträsk påverkas inte av inriktningsbeslutet. Norrmejeriers ägare, de norrländska mjölkbönderna, skulle inte påverkas vid en avveckling, eftersom mjölk fortsatt kommer att hämtas i hela Norrland.

– För att långsiktigt kunna erbjuda ett konkurrenskraftigt mjölkpris till mjölkbönderna måste vi få en bättre lönsamhet och effektivitet inom vår mejeristruktur. Förstudien visar att investeringsbehovet på mejerierna kommer att vara mycket stort och det är förmodligen inte en kostnadsbörda som vi bönder kan ta. Men detta måste nu verifieras innan det slutliga beslutet kan tas, säger Göran Olofsson, styrelseordförande för Norrmejerier.

Efter styrelsens inriktningsbeslut följer nu ett arbete med att verifiera och kvalitetssäkra analysens slutsatser. Målsättningen är att styrelsen ska fatta ett slutgiltigt beslut i augusti. Om en avveckling beslutas, kommer tidsplanen och vilka som berörs att förhandlas med fackliga parter.

– Sedan flera år har Sverige en vikande mjölkkonsumtion vilket har resulterat i att kapacitetsutnyttjandet i våra mejerier är för lågt. Inget tyder på att den här trenden vänder och Norrmejerier måste ha de bästa förutsättningarna för att producera och utveckla konkurrenskraftiga mejeriprodukter för framtidens konsumenter. Det innebär att våra starka varumärken och ställning hos norrländska konsumenter måste omsättas till lönsamma mejeriprodukter som säkrar norrländsk mjölkproduktion i många år framöver, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.

Läs vidare

Allerum vill se mer svensk ost i kyldisken

Svensk ost allt ovanligare i butikernas ostdiskar, men Skånemejerier med varumärket Allerum ser stora förutsättningar för ett ökat utbud av svensk ost.
Stefan-Andersson_biten-Kristianstad

Barilla först som hbtqi-certifierat livsmedelsföretag

Pastaproducenten Barilla, med varumärket Wasa knäckebröd, blir det första hbtqi-certifierade företaget inom livsmedelsbranschen.
Skärmavbild 2024-11-06 kl. 13.34.19

Livsmedelsföretagen: "Fackens lönekrav är oansvariga"

"Verklighetsfrämmande och oansvarigt". Livsmedelsföretagen kommenterar facken inom industrins lönekrav på 4,2 procent år 2025.
Avtal 2025_Livsmedelsforetagen_Eckerdal_van Rijswijk_2

SIA Glass ska spara 16 ton plast per år

SIA Glass ersätter plasten runt sina strutar i flerpack med ett lock, vilket ska spara 16 ton plast om året.
Ny förpackning flerpack

Senaste nytt

Peas of Heaven krokar arm med stjärnkock

Peas of Heaven har utvecklat tre nya växtbaserade produkter i samarbete med stjärnkocken Marcus Samuelsson.
burgare copy

Allerum vill se mer svensk ost i kyldisken

Svensk ost allt ovanligare i butikernas ostdiskar, men Skånemejerier med varumärket Allerum ser stora förutsättningar för ett ökat utbud av svensk ost.
Stefan-Andersson_biten-Kristianstad

Barilla först som hbtqi-certifierat livsmedelsföretag

Pastaproducenten Barilla, med varumärket Wasa knäckebröd, blir det första hbtqi-certifierade företaget inom livsmedelsbranschen.
Skärmavbild 2024-11-06 kl. 13.34.19

Livsmedelsföretagen: "Fackens lönekrav är oansvariga"

"Verklighetsfrämmande och oansvarigt". Livsmedelsföretagen kommenterar facken inom industrins lönekrav på 4,2 procent år 2025.
Avtal 2025_Livsmedelsforetagen_Eckerdal_van Rijswijk_2