Lantmännen Cerealia har levererat två nya ärtbaserade produkter till Max satsning på gröna måltider. De två produkterna, en burgare och en nuggets-produkt, är båda baserade på svenska ärtor, och har tagits fram av Max chefskock Jonas Mårtensson.
– Vi är stolta över att Max har valt oss som leverantör av två nya produkter. Genom deras satsning på ett ännu bredare grönt sortiment får vi fler att upptäcka goda och hållbara måltider med ingredienser från de svenska åkrarna, säger Kristin Marmsjö, kommersiell chef Food service på Lantmännen Cerealia.
Lantmännen har länge arbetat för att öka skördarna av svenskodlade baljväxter samt att använda svenska baljväxter i nya sammanhang. Det finns även långt gångna planer för en storsatsning på en produktionsanläggning för ärtprotein i Lidköping de kommande åren.
– Att använda ärtor som proteinbas i gröna livsmedel är både gott, nyttigt och viktigt. Den svenska ärtan är en gröda fullproppad med nyttigheter såsom vitaminer, mineraler och fibrer. Max nya produkter bidrar också till att fortsätta utveckla det svenska jordbruket, där ärtan är en utmärkt växelgröda för våra lantbrukare, säger Kristin Marmsjö.
– Ärta finns och odlas redan i stor omfattning i det svenska jordbruket och därför är steget kort till att nu mer och mer använda detta som vegetabiliskt protein i tillverkningen av gröna livsmedel. Vi ser att intresset för vegetarisk, närproducerad mat ökar i hela Norden och är glada över att kunna erbjuda sådana produkter till ännu fler genom Max gröna måltider.