Åbro Bryggeri blir självförsörjande på solenergi

PUBLICERAD: 24 maj 2023
UPPDATERAD: 25 maj
Sveriges största industrianslutna solcellspark på Åbro Bryggeri. Foto: Pressbild

Under 2022 påbörjades byggnationen av Sveriges största industrianslutna solcellspark i anslutning till Åbro Bryggeri. Nu är anläggningen uppe i full drift, vilket innebär att bryggeriet är självförsörjande på solenergi.

Åbro Bryggeris produktion har varit fossilfri sedan 2015 och 2018 monterades solcellspaneler på bryggeriets tak. Under våren har en solcellspark på omkring 9 hektar och en beräknad toppeffekt på 7,5 MWp byggts på åkern utanför bryggeriet.

Solcellsparken kommer att generera mer el än vad bryggeriet och ciderfabriken förbrukar ihop, vilket innebär att Åbro Bryggeri numera bedriver hela anläggningen på enbart solenergi. Därmed blir man Sveriges första bryggeri som är självförsörjande på solenergi.

Att producera solenergi passar Åbro Bryggeri särskilt bra då produktionen och elförbrukningen är som högst under sommartid när solen lyser som starkast. Solcellsparken har uppförts av Soltech Energy Solutions, ett rikstäckande solenergibolag som hjälper fastighetsägare, industrier och markägare med storskaliga solenergilösningar.

– Vi är så glada att solcellsparken äntligen är i drift men självklart tänker vi alltid på vad nästa steg ska bli. Vår plan är att se över alla transporter för att göra dem helt fossilfria. Det är ett arbete som vi kommer att kunna genomföra genom att producera vätgas av överskottselen från solcellsparken som då kan driva våra lastbilar, säger Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri.

Solcellsparken invigs den 14 juni av förskolan Lunden i Vimmerby.

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Stacky's ägare köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2