Forskare ska hjälpa butikerna att minska matsvinnet

PUBLICERAD: 19 maj 2023
UPPDATERAD: 19 maj
Foto: Pressbild

Matvaror som är paketerade tillsammans, till exempel i nät, bidrar till butikernas matsvinn. Nu ska IVL:s projekt Separationsglädje försöka hitta lösningar, som gör det lönsamt för butikerna att ta vara på den mat som fortfarande är bra.

Hur ska butikerna göra när det ligger en dålig lök bland de felfria i nätet, eller när en yoghurt har gått sönder i en flerförpackning?

Svenska livsmedelsbutiker slänger runt 100 000 ton mat per år. En bidragande orsak är att matvaror som är paketerade tillsammans, till exempel i nät, buntar eller plasttråg, slängs om någon del av innehållet har blivit dåligt eller förpackningen har gått sönder.

– Vi vill skapa drivkrafter för butikerna att göra det extra arbetet att separera förpackningar från livsmedel som är av god kvalitet och som går att sälja i annan form, säger Elvira Molin på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Både ekonomi och miljö står i fokus för projektet Separationsglädje, som har underrubriken ”När förpackningar och livsmedel ska åt olika håll”.

– Vi vill visa på de ekonomiska vinsterna som kan komma i samband med exempelvis marknadsföringen kring de åtgärder som butikerna vidtar, och som kanske ger mer än själva försäljningen av produkterna. Det kan motivera dagligvaruhandeln att jobba med detta svinn även om det kostar i form av persontimmar arbetstid, säger Elvira Molin.

Projektet ska därför undersöka nya affärsmodeller för att förebygga denna typ av matsvinn och testa olika lösningar i några butiker. Förhoppningen är att de direkt ska börja använda de mest kostnadseffektiva lösningarna och att fler i dagligvaruhandeln tar efter.

Arbetet görs av IVL Svenska Miljöinstitutet och RISE samt affärskedjorna Coop och Ica. Även Samarbete för minskat matsvinn, som är en nationell frivillig överenskommelse mellan aktörer i livsmedelskedjan, deltar. Projektet finansieras av Naturvårdsverket och pågår till 2026.

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado