Skruf Snus är Årets Livsmedelsexportör 2023

PUBLICERAD: 5 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj
Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, Joakim Högberg Jacobsson, chefsjurist på Skruf Snus AB och landsbygdsminister Peter Kullgren. Foto: Pressbild

Skruf Snus en av Sveriges främsta livsmedelsexportörer med en exportandel på 64 procent. Den 4 maj belönades företaget med Priset Årets Livsmedelsexportör 2023 på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.

Skruf Snus är den 24:e vinnaren av priset Årets Livsmedelsexportör, som enligt stadgarna ska ”tilldelas ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sitt företags export och som under året uppnått stora direkta framgångar”.

Skruf Snus AB startades år 2002 och är idag den näst största snustillverkaren i Norden. Bland produkterna finns bland annat Knox, som är det största snusvarumärket på den svenska marknaden. All Skrufs tillverkning sker i småländska Sävsjö och företaget har cirka 300 anställda.

– Vi är väldigt hedrade och tacksamma över att tilldelas priset som årets livsmedelsexportör. Exporten har alltid varit, och kommer fortsatt vara, en viktig komponent i den framgångssaga som är Skruf Snus AB. Vi ser med stor tillförsikt fram emot att kunna exportera våra produkter till fler länder inom kommande år, säger Tomas Jauković, Market Manager på Skruf Snus AB.

Priset Årets Livsmedelsexportör är ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet samt exportprogrammet Try Swedish.

– Syftet med priset är att hylla duktiga exportörer och inspirera andra företag till att satsa på export. För många svenska livsmedelsproducenter är det i exporten som man kan hitta lönsamheten, tillväxten och potentialen. Och när det gäller just snus så finns det en enorm potential både ur ett exportperspektiv och ur ett folkhälsoperspektiv. Jag hoppas att regeringen agerar kraftfullt för att en gång för alla förmå EU att ta bort sitt feltänkta och missriktade exportförbud. Lyckas man vore det den enskilt största insatsen för svensk livsmedelsexport på årtionden, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Priset delades ut av landsbygdsminister Peter Kullgren på Livsmedelsföretagens årliga branschträff Matdagen den 4 maj.

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210