Årets Rätt är 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av hälften blandfärs och hälften färs av svenskodlade baljväxter.
Med Årets Rätt vill Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, tillsammans med Årets Kock bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga, speciellt inte bland barn. Rätten 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta har skapats med visionen att 50/50-principen ska tillämpas på flera av Sveriges älskade husmansrätter. Om hälften av köttet byts ut blir rätten både nyttigare och mer hållbar.
– Det är en rätt som lyfter svensk matkultur och med ett enkelt byte av råvaror, skapar en hållbar variant av en älskad familjeklassiker. Vi pratar alltid om att blicka in i framtiden. Vad är framtidens mat? Ibland är det bra att ta några steg tillbaka och fundera på vad de gjorde förr i tiden som var bra. Att blanda ut kött med baljväxter är inget nytt. Med Årets Rätt vill jag bevara tänket som man har gjort i alla tider och lyfta in det i framtiden, säger Jessie Sommarström.
Årets Rätt introducerades av Året Kock 2019 med syftet att skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av regerande mästare i svensk professionell matlagning
Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi, kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart samt tillagas av råvaror som är tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.