Högre matpriser förändrar påskfirandet

PUBLICERAD: 5 april 2023
UPPDATERAD: 13 april
Foto: Pressbild

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén. Åtta av tio svenskar förändrar sitt påskfirande till följd av ökade matkostnader. Det visar en ny undersökning från Yougov och HelloFresh.

En ny Yougov-undersökning på uppdrag av HelloFresh visar att åtta av tio kommer att förändra sitt påskfirande på något sätt. De flesta planerar att köpa billigare mat, framför allt familjer med yngre barn, samt att försöka spara pengar genom bättre planering. Andra planerade förändringar är att servera färre rätter, skippa en traditionell påskbuffé och bjuda in färre gäster.

Trots en nedbantad påskbuffé finns det vissa rätter som prioriteras. Storfavoriten är ägghalvor, därefter kommer varmrökt/kallrökt/gravad lax samt sill. I botten ligger gubbröran. Köttbullarna är dock populärast i åldersgruppen 18-29, medan 60-plussarna uppskattar sillen mest.

Svenskarnas favoriter på påskbuffén
1. Ägghalvor (40%)
2. Lax (varmrökt, kallrökt, gravad) (34%)
3. Sill (30 %)
4. Köttbullar (27 %)
5. Janssons frestelse (26 %)
6. Potatis (22%)
7. Räkor 18%)
8. Prinskorv 17%)
9. Skagenröra (17%)
10. Lammstek (15%)

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord

Läs vidare

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Ökad oro för Sveriges livsmedelsberedskap

Hälften av svenskarna anser att Sveriges livsmedelsberedskap är dålig och sex av tio är mer oroliga för livsmedelsberedskapen än vad de var för fem år sedan.
Livsmedelsberedskap_undersokning_mars 2025

Brödsvinnet kostar runt 9 miljoner om året

I Sveriges slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd, enligt en studie från SLU. Merparten blir svinn redan i butiken.
profile1_Louise

Ny rapport: Svenskarna äter allt fler småmål

Svenska folket är på väg bort från frukost, lunch och middag till en vardag med flera småmåltider.
F&F_Topp_3_småmål