Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén. Åtta av tio svenskar förändrar sitt påskfirande till följd av ökade matkostnader. Det visar en ny undersökning från Yougov och HelloFresh.
En ny Yougov-undersökning på uppdrag av HelloFresh visar att åtta av tio kommer att förändra sitt påskfirande på något sätt. De flesta planerar att köpa billigare mat, framför allt familjer med yngre barn, samt att försöka spara pengar genom bättre planering. Andra planerade förändringar är att servera färre rätter, skippa en traditionell påskbuffé och bjuda in färre gäster.
Trots en nedbantad påskbuffé finns det vissa rätter som prioriteras. Storfavoriten är ägghalvor, därefter kommer varmrökt/kallrökt/gravad lax samt sill. I botten ligger gubbröran. Köttbullarna är dock populärast i åldersgruppen 18-29, medan 60-plussarna uppskattar sillen mest.
Svenskarnas favoriter på påskbuffén
1. Ägghalvor (40%)
2. Lax (varmrökt, kallrökt, gravad) (34%)
3. Sill (30 %)
4. Köttbullar (27 %)
5. Janssons frestelse (26 %)
6. Potatis (22%)
7. Räkor 18%)
8. Prinskorv 17%)
9. Skagenröra (17%)
10. Lammstek (15%)