Sötsaker och snacks väljs bort i en pressad ekonomi

PUBLICERAD: 29 mars 2023
UPPDATERAD: 6 april
Foto: Pressbild

Svenskarnas mat- och dryckesvanor påverkas i högsta grad av det ansträngda ekonomiska läget, det visar ViktVäktarnas senaste Sifo-undersökning.

Främst drar man ner på sötsaker, som godis, bakverk och glass (32%). Lika många (31%) har dragit ner på chips och snacks och 27% köper mindre läsk och saft. Var femte (21%) dricker mindre alkohol till följd av en ansträngd ekonomi.

Undersökningen visar vidare att nära en av tre (29%) konsumerar mindre kött nu än tidigare. Fler kvinnor (34%) än män (23%) väljer bort köttet. Många uppger även att de har minskat konsumtionen av fisk (16%) och mejeriprodukter (14%).

Samtidigt äter drygt en av tio (12%) mer vegetarisk kost nu – och lika många konsumerar mer grönsaker för att få pengarna att räcka. Betydligt fler kvinnor (16%) än män (8%) äter vegetariskt. Drygt var fjärde (27%) konsumerar dock mindre ekologisk mat nu.

– Rent hälsomässigt kan vi konstatera att det pressade ekonomiska läget har en god inverkan på svenskarnas matvanor; man drar ner på tomma kalorier från godis och chips och äter mer vegetariskt. Att pressade hushåll tvingas välja bort de dyrare ekologiska produkterna när matpriserna stiger är såklart en tråkigare konsekvens, säger Karin Nileskog, kostexpert på ViktVäktarna.

Från undersökningen:
Hur har dagens ekonomiska läge påverkat dina matvanor, när det gäller följande?
(Hur många, i procent, som uppger att konsumtionen har minskat)

Godis/bakverk/glass: 32%
Chips/snacks: 31%
Kött: 29%
Läsk/saft: 27%
Ekologiskt: 27%
Hel- och halvfabrikat: 24%
Alkohol: 21%
Fisk: 16%
Mejeriprodukter: 14%
Frukt: 14%

Läs vidare

SLU lanserar dataspel om matens miljöpåverkan

Elevers kunskaper om matens miljöpåverkan är låg. Nu har forskare vid SLU tagit fram ett dataspel som ska öka kunskaperna.
klimatspelet_logga

Kronfågel minskar sina klimatutsläpp

Kronfågel har sänkt sina utsläpp i den egna produktionen snabbare än förväntat
strömmen

Nytt kunskapscentrum för hållbar matproduktion i Alnarp

SLU och Sparbanken Skåne grundar tillsammans ett forsknings- och utbildningscentrum för primärproduktion vid SLU i Alnarp.
SLU och Sparbanken Skånes centrum för primärproduktion_Håkan

Saltrapporten ska hjälpa industrin att minska på saltet

Saltföretaget Salinity gör ett upprop till livsmedelsindustri och beslutsfattare att agera för en sänkning av mängden natrium via salt i maten.
Ur-rapporten-Framsida

Senaste nytt

SLU lanserar dataspel om matens miljöpåverkan

Elevers kunskaper om matens miljöpåverkan är låg. Nu har forskare vid SLU tagit fram ett dataspel som ska öka kunskaperna.
klimatspelet_logga

Zetas pinsafamilj växer

Zeta lanserar Mini Pinsa för en person som en uppföljare till originalet Zeta Pinsa samt tre nya pinsasåser.
Pinsa samlingsbild liggande

Kronfågel minskar sina klimatutsläpp

Kronfågel har sänkt sina utsläpp i den egna produktionen snabbare än förväntat
strömmen

Ridderheims lanserar färdigskivad chark och byter design

Ridderheims lanserar tunt skivade italienska charkprodukter i konsumentförpackning och byter även design.
Unknown-1