Sörmlands Ädel får skyddad geografisk beteckning

PUBLICERAD: 16 mars 2023
UPPDATERAD: 16 mars
Foto: Johan Carlson

EU-kommissionen har sagt ja till att blåmögelosten Sörmlands Ädel får skyddad geografisk beteckning. Det innebär att Sörmlands Ädel får en kvalitetsstämpel som gör att osten måste tillverkas enligt beslutade bestämmelser och inom Södermanland. All verksamhet från bete, mjölkproduktion, ystning och lagring måste ske inom landskapet.

Sörmlands Ädel är den 14:e i raden av svenska jordbruksprodukter och livsmedel att skyddas inom EU:s kvalitetssystem.

”Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av den exklusiva EU-märkningen, eftersom det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner”, säger Maud Gustafsson Fahlbeck, som jobbar med ansökningar om skyddade beteckningar vid Livsmedelsverket.

Den skyddade geografiska beteckningen på Sörmlands Ädel garanterar att osten är producerad i landskapet Södermanland och att råvaran som osten tillverkas av är ekologisk mjölk från tre specifika koraser som om somrarna betar gräs på de sörmländska betesmarkerna.

”Det är fantastiskt roligt, hedrande och betyder väldigt mycket för oss. Vi får en bekräftelse på att det vi gör är bra. Att osten har blivit granskad och godkänd blir ett kvitto för konsumenterna att den håller hög kvalitet, säger Kerstin Jürss, VD på Jürss Mejeri i Hälleforsnäs, som tillverkar osten.

”Jag hoppas att vi genom EU-beteckningen kan bidra till att svenska konsumenter får upp ögonen för att vi har väldigt bra produkter och råvaror i Sverige. Vi har ren natur, bra djurhållning och råvaror. Vi har mat som är värd att lyfta fram och visa upp. EU-märkningen är känd i Europa och jag hoppas att vi kan bidra till ökad turism i Sörmland som matregion.”

Medlemsorganisationen Matkluster i Sörmland tar gärna tillvara de positiva effekter som EU-beteckningen kan innebära för regionen.

”Det här är ett fint erkännande för Jürss mejeri och en inspirationskälla för alla medlemmar i Sörmlands Matkluster. Sörmlands Ädel blir ett flaggskepp som vi kan bygga aktiviteter kring, till exempel ostprovningar i kombination med cider från Sörmlands äppelodlingar. Vårens ”Aptitrunda” är ett bra tillfälle då vi kan skapa aktiviteter”, säger Roger Tiefensee, ordförande i Sörmlands Matkluster.

Syftet med skyddade beteckningar är att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet. De skyddade beteckningarna ska också ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden och kvalitet. Svenska produkter som redan fått skyddad geografisk beteckning (SGB) är bland annat osten Svecia, Äkta Gränna Polkagrisar och Bruna bönor från Öland.

Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Läs vidare

Mathem köper matbudsföretaget Kavall

Mathem tar över Kavalls verksamhet i Stockholm, som kommer att drivas vidare under varumärket Mathem Express.
Mathem-Express-Bike

Agtira och Greenfood ska bygga växthus i Boden

Agtira har tecknat ett avtal med Greenfood om en ny anläggning i Boden värt upp till 285 miljoner kronor.
agtira gurkor

Lidl sänker och fryser priset på över hundra varor

Lidl Sverige inför ett lägre fast pris på över hundra varor med start måndagen den 27 mars.
08ba33a1-fc75-46ce-b752-670492ac22b0

Mycorena utvecklar cirkulär matproduktion för rymdfärder

Mycorenas cirkulära system AFCiS har avancerat till finalen i Deep Space Food Challenge.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Mathem köper matbudsföretaget Kavall

Mathem tar över Kavalls verksamhet i Stockholm, som kommer att drivas vidare under varumärket Mathem Express.
Mathem-Express-Bike

Agtira och Greenfood ska bygga växthus i Boden

Agtira har tecknat ett avtal med Greenfood om en ny anläggning i Boden värt upp till 285 miljoner kronor.
agtira gurkor

Hälsans kök lanserar veganska Crispy Mini Filet

Veganska Crispy Mini Filet är framtagen för att efterlikna kyckling i både smak och textur.
220124_GG_CHICKEN TENDERS_Zooms_breaded

Lidl sänker och fryser priset på över hundra varor

Lidl Sverige inför ett lägre fast pris på över hundra varor med start måndagen den 27 mars.
08ba33a1-fc75-46ce-b752-670492ac22b0