Sörmlands Ädel får skyddad geografisk beteckning

PUBLICERAD: 16 mars 2023
UPPDATERAD: 16 mars
Foto: Johan Carlson

EU-kommissionen har sagt ja till att blåmögelosten Sörmlands Ädel får skyddad geografisk beteckning. Det innebär att Sörmlands Ädel får en kvalitetsstämpel som gör att osten måste tillverkas enligt beslutade bestämmelser och inom Södermanland. All verksamhet från bete, mjölkproduktion, ystning och lagring måste ske inom landskapet.

Sörmlands Ädel är den 14:e i raden av svenska jordbruksprodukter och livsmedel att skyddas inom EU:s kvalitetssystem.

”Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av den exklusiva EU-märkningen, eftersom det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner”, säger Maud Gustafsson Fahlbeck, som jobbar med ansökningar om skyddade beteckningar vid Livsmedelsverket.

Den skyddade geografiska beteckningen på Sörmlands Ädel garanterar att osten är producerad i landskapet Södermanland och att råvaran som osten tillverkas av är ekologisk mjölk från tre specifika koraser som om somrarna betar gräs på de sörmländska betesmarkerna.

”Det är fantastiskt roligt, hedrande och betyder väldigt mycket för oss. Vi får en bekräftelse på att det vi gör är bra. Att osten har blivit granskad och godkänd blir ett kvitto för konsumenterna att den håller hög kvalitet, säger Kerstin Jürss, VD på Jürss Mejeri i Hälleforsnäs, som tillverkar osten.

”Jag hoppas att vi genom EU-beteckningen kan bidra till att svenska konsumenter får upp ögonen för att vi har väldigt bra produkter och råvaror i Sverige. Vi har ren natur, bra djurhållning och råvaror. Vi har mat som är värd att lyfta fram och visa upp. EU-märkningen är känd i Europa och jag hoppas att vi kan bidra till ökad turism i Sörmland som matregion.”

Medlemsorganisationen Matkluster i Sörmland tar gärna tillvara de positiva effekter som EU-beteckningen kan innebära för regionen.

”Det här är ett fint erkännande för Jürss mejeri och en inspirationskälla för alla medlemmar i Sörmlands Matkluster. Sörmlands Ädel blir ett flaggskepp som vi kan bygga aktiviteter kring, till exempel ostprovningar i kombination med cider från Sörmlands äppelodlingar. Vårens ”Aptitrunda” är ett bra tillfälle då vi kan skapa aktiviteter”, säger Roger Tiefensee, ordförande i Sörmlands Matkluster.

Syftet med skyddade beteckningar är att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet. De skyddade beteckningarna ska också ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden och kvalitet. Svenska produkter som redan fått skyddad geografisk beteckning (SGB) är bland annat osten Svecia, Äkta Gränna Polkagrisar och Bruna bönor från Öland.

Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Läs vidare

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)

Svenskarna fikar för fullt, men oroar sig för kaffets framtid

2023 handlade svenskarna kaffe, te och kakao för nära 7 miljarder kronor. Samtidigt oroar sig var fjärde svensk för att det ska bli svårare att få tag på kaffe i framtiden.
fikarapporten 2024

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)