Löfbergs kaffeförpackning en världsnyhet

PUBLICERAD: 22 februari 2023
UPPDATERAD: 24 februari

Madelene Breiling är både stolt och glad.

Efter flera års utvecklingsarbete lanserar kafferosteriet Löfbergs nu en världsnyhet i form av kaffeförpackningar i monolaminat.

Fördelen med den nya förpackningen är att den kan materialåtervinnas i stället för att förbrännas, vilket skapar förutsättningar för ett cirkulärt kretslopp. Jämfört med tidigare förpackningar minskar klimatpåverkan med femtiofem procent.

– Vi är såklart otroligt stolta och glada idag! Det här är ett fantastiskt framsteg, inte bara för oss utan för hela kaffebranschen som nu kan minska klimatavtrycket ytterligare. Vi har redan börjat använda den nya förpackningen och feedbacken från våra kunder är väldigt positiv, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs.

Arbetet med den nya förpackningen är ett led i Löfbergs strävan att vara etthundra procent cirkulära år 2030, och då bara använda förpackningar med återvunnet eller förnybara material som kan materialåtervinnas.

Idag består kaffeförpackningarna normalt av laminatfilmer. Det gör att förpackningarna inte kan materialåtervinnas eftersom sorteringsanläggningar oftast inte kan urskilja och separera de olika materialen, vilket resulterar i att de eldas upp. Det problemet har inte den nya förpackningen som består av ett monolaminat av polyeten.

– Utmaningen har varit att säkra en fullgod körbarhet utan att tumma på viktiga barriäregenskaper som till exempel gastäthet och punkteringsskydd. Kaffe är en känslig produkt där förpackningen måste säkerställa att smaker och aromer bevaras. Att förpackningen kan samlas in, sorteras och återvinnas på alla marknader har också varit en viktig aspekt i utvecklingsarbetet, säger Madelene Breiling.

Löfbergs har utvecklat den nya förpackningen tillsammans med en material- och maskinleverantör, och den är godkänd och certifierad av det tyska testinstitutet Cyclos-http.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado