Svensk konkurrenskraft och djurvälfärd ska utredas

PUBLICERAD: 14 februari 2023
UPPDATERAD: 24 februari

”Stärkt konkurrenskraft är en nyckelfråga för svensk matproduktion. Elisabeth Nilsson är oerhört erfaren och har en djup kunskap i dessa frågor”, säger LRF:s vice ordförande Åsa Odell, bilden. Foto: Sören Andersson

Elisabeth Nilsson blir ansvarig för regeringens nya utredning om stärkt konkurrenskraft för svensk livsmedelsproduktion och förbättrad global djurvälfärd. Hon har tidigare suttit i bland annat Viltskadekommissionen och lett utredningen om gårdsförsäljning.

Elisabeth Nilssons uppdrag börjar 1 april ska resultatet ska redovisas. den 30 juni 2024. I uppdraget ingår bland annat att utreda hur exportandelen av svensk animalieproduktion kan öka långsiktigt, konsumenternas betalningsvilja samt vilka krav som ställs på djurskydd i den offentliga upphandlingen.

”Djurvälfärden är en viktig fråga och vi välkomnar en inriktning där svenska bönders konkurrenskraft stärks. Det är en viktig utredning. Med rätt politiska förutsättningar kan vi fortsätta att utveckla framtidens hållbara jordbruk i Sverige och driva på utvecklingen i övriga länder. En viktig pusselbit är minskat regelkrångel och att kommande EU-regler implementeras på ett sätt som främjar svenskt lantbruk”, säger LRF:s vice ordförande Åsa Odell.

”Det serveras tre miljoner måltider i den offentliga sektorn varje dag och då är det förstås viktigt för hela livsmedelskedjan att kommunerna köper in mat som lever upp till de lagkrav som ställs på oss svenska lantbrukare. Intresset för svenskproducerat är stort hos både kökschefer och konsumenter och det är viktigt ur såväl hållbarhets- som beredskapsskäl. Den mat vi producerar i fredstid är i bästa fall den vi kan producera i kristid.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado