Norrmejerier lanserar klimatvänlig mjölk

PUBLICERAD: 13 februari 2023
UPPDATERAD: 24 februari

Göran Olofsson, styrelseordförande och mjölkbonde, Norrmejerier, och Stina Printz, hållbarhetschef på Norrmejerier.

För att bidra till en minskning av jordbrukets klimatpåverkan lanserar Norrmejerier den nya mellanmjölken Norrlogisk, som uppges ge minst 25 procent lägre klimatavtryck än den svenska genomsnittsmjölken.

I Norrmejeriers nya åtgärdsprogram för en hållbar mjölkproduktion ingår bland annat gödsel med lägre klimatpåverkan, sojafritt foder, fodertillskott som minskar kornas metanutsläpp och el från förnybara energikällor.

Åtgärdsprogrammet för gårdarna i kombination med Norrlands geografiska mervärden uppges möjliggöra en produktion med minst 25 procent lägre klimatavtryck än genomsnittsmjölken i Sverige.

”Mjölkproduktionen i Norrland är unik på flera sätt, mycket tack vare de geografiska förutsättningarna. Det ljusa sommarhalvåret, lägre medeltemperatur och god vattentillgång gör kornas betesmarker extra näringsrika och tåliga. Dessutom håller det kalla klimatet skadeinsekter borta, viket minskar behovet av bekämpningsmedel”, säger Stina Printz, hållbarhetschef på Norrmejerier.

Mjölken från det tiotal gårdar som hittills genomfört omställningen särhålls från resten av Norrmejeriers produktion och levereras med transporter som går på fossilfritt bränsle. Fler gårdar kommer att ansluta allteftersom.

”Mjölk är en del av en näringsrik kost som man bör kunna njuta av med gott samvete, men för att det ska hålla in i framtiden krävs att vi mjölkbönder gör en rejäl omställning på våra gårdar. Det här är helt klart början på en revolution för mejeribranschen. Jag är stolt över att kunna bidra till en ny hållbar mjölk som i sin tur bidrar till en långsiktig livsmedelsförsörjning”, säger Göran Olofsson, styrelseordförande och mjölkbonde för Norrmejerier.

Fakta Norrlogisk mjölk:

• För att säkra en långsiktig hållbar mjölkproduktion inför Norrmejerier ett åtgärdsprogram som till en början omfattar ett tiotal gårdar, men successivt kommer att utökas med fler.
• Åtgärdsprogrammet inkluderar klimatsmart gödsel som sprids med de metoder som ger lägst klimatpåverkan, sojafritt foder, metanreducerande fodertillskott (EU-godkända Bovaer) och el från förnybara energikällor.
• Norrlands geografiska läge är en unikt bra plats för hållbar mjölkproduktion genom näringsrikt gräs med hög kolinlagring, god vattentillgång och lågt behov av bekämpningsmedel.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623