Svenskt ekofokus på en av världens största matmässor

PUBLICERAD: 25 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari

Den svenska montern på Grüne Woche invigdes av ambassadör Per Thöresson, statssekreterare Dan Ericsson och Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin. Foto: Bernhard Ludewig/Jordbruksverket.

20 svenska utställare finns på plats i Jordbruksverkets monter på Internationale Grüne Woche i Berlin för att visa upp ett smörgåsbord av hållbara mat- och dryckesupplevelser. Syftet med deltagandet är att öka den svenska exporten av ekologiska livsmedel.

Grüne Woche i Berlin lockar den matintresserade allmänheten – senaste upplagan 2020 drog runt 400 000 besökare – men också internationella beslutsfattare och nyckelpersoner inom livsmedelsbranschen. Tillställningen är ett stort tillfälle att marknadsföra den svenska livsmedelsproduktionens mervärden: hög djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och smittsäker hantering.

”De mervärden som svenska producenter står för blir allt viktigare för konsumenterna, inte bara i Sverige utan även internationellt. Därför är det intressant att vara på plats på Grüne Woche och sprida kunskapen om vad Sverige som matland står för. Tyskland är Europas största marknad för ekologiska produkter så potentialen är stor”, säger Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin, som var på plats vid invigningen tillsammans med bland andra ambassadören Per Thöresson och representanter för den svenska Regeringen.

I den svenska montern kan besökarna till och med den 29 januari provsmaka och handla allt ifrån kryddor, grillsåser, honung, älgburgare, tacos och kaviar. I dryckesväg finns exempelvis hantverksöl, läsk och kaffe. Produkterna som visas på mässan är ekologiska med EU-certifiering eller Krav-märkning eller är sådana som utställarna arbetar på att ställa om och certifiera. I mötet med konsumenterna får de svenska producenterna värdefulla erfarenheter och kontakter som kan hjälpa dem att starta eller utveckla sin exportverksamhet.

Det svenska budskapet på Grüne Woche om hållbar och innovativ livsmedelsproduktion med ekologiskt i fokus ligger bra i tiden. Efterfrågan på ekologiska produkter har vuxit med drygt 22 procent under 2020 och nästan 6 procent 2021 på den tyska marknaden.

En hållbar livsmedelsproduktion är också ett av de övergripande målen för Sveriges ordförandeskap i EU. Förbättrad djurvälfärd, hållbar användning av bekämpningsmedel och utvecklingen av bioekonomi är några av de frågor som kommer stå på dagordningen.

”Jag var glad och stolt över att inviga den svenska montern på Grüne Woche som erbjuder ett smakprov av våra hållbara svenska jordbruksprodukter och livsmedel som kännetecknas av hög djurvälfärd, låg antibiotikaanvändning i djurproduktionen och jämförelsevis liten miljö- och klimatpåverkan”, säger statssekreterare Dan Ericsson.

Utställare i den svenska montern:
• Arvid Nordquist
• Föreningen Sveriges Oberoende Bryggerier (Göteborgs Nya bryggeri, Gamla Enskede Bryggeri, Kornheddinge BryggeriKompani, Lundabryggeriet, Råå Bryggeri, Smögenbryggar’n, Wetterstadens Bryggeri)
• Grinnemo Hallon och Honung
• Mjödhamnen
• Orkla Foods
• Pomologik
• Roots of Malmö
• Sörgården Måla
• Stockholms Bränneri
• Swedish Bee Company
• The Nordic Soda Company
• Älgburgare i regi av Christoffer – Robins Mat AB
• Österlenkryddor
• Visit Trollhättan Vänersborg

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206