Orklas varumärke Frankful utökar utbudet på de svenska tacohyllorna med en salsa influerad av koreanska smaker. Salsan innehåller fruktkött från svensk juiceproduktion och tomatrester från Orklas produktionsanläggning i Tollarp – råvaror som annars skulle ha blivit matsvinn.
Upp till 25 procent av innehållet i Frankful Punchy Gochuang Salsa är räddade råvaror som annars skulle ha blivit matsvinn. Orkla har som mål att halvera matsvinnet i sin egen verksamhet till 2025. En viktig del för att uppnå det är att hitta cirkulära flöden för det svinn som uppstår.
”Att använda överblivet fruktkött är en liten del av lösningen med matsvinn, men genom att hitta nya cirkulära sätt att använda svinn som uppstår i olika produktionsled kan vi hela tiden utveckla livsmedelsproduktionen. Det vi dessutom upptäckte när vi började göra tester med räddat fruktkött är att det ger salsan en härlig naturlig fruktsötma och en spännande textur. Och tänk att kunna göra en bättre produkt med hjälp av något som tidigare blev matsvinn”, säger Josefin Buregård, marknadschef på Orkla Foods Sverige.
Frankful Punchy Gochuang är en smakrik salsa med gochujang-kryddning där 25 procent av innehållet är fruktkött från svensk juiceproduktion. Gochujang är en traditionell koreansk smaksättare med sötma, sälta, fyllighet och lite hetta från Gochugaruchili.
”Tacoätarna söker unika produkter som adderar variation i form av smak och koncept. Man vill bli överraskad och inspirerad. Fusionkök är en av de största mat- och smaktrenderna just nu, så vi ser att Punchy Gochuang Salsa är en riktigt eftertraktad produkt på tacohyllan”, säger Josefin Buregård.
Frankful Punchy Gochuang Salsa är tillagad på Orklas anläggning i skånska Tollarp.