Orkla minskar matsvinnet med innovativ salsa

PUBLICERAD: 10 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Orklas varumärke Frankful utökar utbudet på de svenska tacohyllorna med en salsa influerad av koreanska smaker. Salsan innehåller fruktkött från svensk juiceproduktion och tomatrester från Orklas produktionsanläggning i Tollarp – råvaror som annars skulle ha blivit matsvinn.

Upp till 25 procent av innehållet i Frankful Punchy Gochuang Salsa är räddade råvaror som annars skulle ha blivit matsvinn. Orkla har som mål att halvera matsvinnet i sin egen verksamhet till 2025. En viktig del för att uppnå det är att hitta cirkulära flöden för det svinn som uppstår.

”Att använda överblivet fruktkött är en liten del av lösningen med matsvinn, men genom att hitta nya cirkulära sätt att använda svinn som uppstår i olika produktionsled kan vi hela tiden utveckla livsmedelsproduktionen. Det vi dessutom upptäckte när vi började göra tester med räddat fruktkött är att det ger salsan en härlig naturlig fruktsötma och en spännande textur. Och tänk att kunna göra en bättre produkt med hjälp av något som tidigare blev matsvinn”, säger Josefin Buregård, marknadschef på Orkla Foods Sverige.

Frankful Punchy Gochuang är en smakrik salsa med gochujang-kryddning där 25 procent av innehållet är fruktkött från svensk juiceproduktion. Gochujang är en traditionell koreansk smaksättare med sötma, sälta, fyllighet och lite hetta från Gochugaruchili.

”Tacoätarna söker unika produkter som adderar variation i form av smak och koncept. Man vill bli överraskad och inspirerad. Fusionkök är en av de största mat- och smaktrenderna just nu, så vi ser att Punchy Gochuang Salsa är en riktigt eftertraktad produkt på tacohyllan”, säger Josefin Buregård.

Frankful Punchy Gochuang Salsa är tillagad på Orklas anläggning i skånska Tollarp.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1