Mitt i mörkaste december påbörjades planteringen av över 1 000 gurkplantor och lika många tomatplantor i Agtiras nya växthus i Östersund. Efter cirka 20 dagar kommer de första gurkorna att skördas för att några timmar senare finnas tillgängliga i grönsaksdisken. Tomaterna behöver sex till sju veckor för att bli skördemogna.
Enligt Agtiras kalkyler kommer växthuset varje år att producera 80 ton gurka och 30 ton tomater. Ica Maxi Östersund blir därmed helt självförsörjande på gurka, medan 25 procent av tomaterna och 80 procent av örterna, som säljs i butiken, kommer att produceras i växthuset intill stormarknaden.
I maj startade Härnösands-baserade Agtira bygget av det 1 250 kvadratmeter stora växthuset, som har ett mycket avancerat och högteknologiskt innehåll. Drivbänkarnas automatiska bevattning och hela värmesystemet styrs av AI. Fjärrvärme och en specialdesignad hybridbelysning med CO2-neutrala LED-lampor håller energikostnaderna på en överkomlig nivå.
Jerker Hansson, marknadschef på Ica Maxi Östersund, påpekar också att det nu inte längre behövs lastbilstransporter med gurka hela vägen från Spanien till butiken i Jämtland, samtidigt som svinnet går ner.
Under andra halvåret 2023 planeras en laxodling i samma växthusbyggnad. Agtiras egenutvecklade näringslösning kommer då att cirkulera mellan fisk och grönsaker i ett slutet system med betydligt mindre vattenförbrukning än i traditionella anläggningar.
Tidigare i år har Agtira etablerat växthus i Ica Maxi-butiker i Sundsvall och Skellefteå och på sikt kommer även Ica Maxi Haninge att få sitt behov av härodlade gurkor tillgodosett av ett Agtira-växthus. Dessutom finns det långt gångna planer på motsvarande etableringar i Boden och Umeå samt i norska Minnesund, nordost om Oslo.