Nu odlas gurka och tomater i Agtiras nya växthus i Östersund

PUBLICERAD: 22 december 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Agtiras nya växthus intill Ica Maxi i Östersund.

Mitt i mörkaste december påbörjades planteringen av över 1 000 gurkplantor och lika många tomatplantor i Agtiras nya växthus i Östersund. Efter cirka 20 dagar kommer de första gurkorna att skördas för att några timmar senare finnas tillgängliga i grönsaksdisken. Tomaterna behöver sex till sju veckor för att bli skördemogna.

Enligt Agtiras kalkyler kommer växthuset varje år att producera 80 ton gurka och 30 ton tomater. Ica Maxi Östersund blir därmed helt självförsörjande på gurka, medan 25 procent av tomaterna och 80 procent av örterna, som säljs i butiken, kommer att produceras i växthuset intill stormarknaden.

I maj startade Härnösands-baserade Agtira bygget av det 1 250 kvadratmeter stora växthuset, som har ett mycket avancerat och högteknologiskt innehåll. Drivbänkarnas automatiska bevattning och hela värmesystemet styrs av AI. Fjärrvärme och en specialdesignad hybridbelysning med CO2-neutrala LED-lampor håller energikostnaderna på en överkomlig nivå.

Jerker Hansson, marknadschef på Ica Maxi Östersund, påpekar också att det nu inte längre behövs lastbilstransporter med gurka hela vägen från Spanien till butiken i Jämtland, samtidigt som svinnet går ner.

Under andra halvåret 2023 planeras en laxodling i samma växthusbyggnad. Agtiras egenutvecklade näringslösning kommer då att cirkulera mellan fisk och grönsaker i ett slutet system med betydligt mindre vattenförbrukning än i traditionella anläggningar.

Tidigare i år har Agtira etablerat växthus i Ica Maxi-butiker i Sundsvall och Skellefteå och på sikt kommer även Ica Maxi Haninge att få sitt behov av härodlade gurkor tillgodosett av ett Agtira-växthus. Dessutom finns det långt gångna planer på motsvarande etableringar i Boden och Umeå samt i norska Minnesund, nordost om Oslo.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

GB:s glassnyheter: Klassiker med ny twist

GB:s säsongsnyheter innehåller bl a nya varianter av Magnum och Daimstrut samt en återlansering av klassikern Cornetto.
GB_Daim_Strawberry_825ml_v1

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Lithells lanserar ätfärdig Kycklingfärs med linser

Lithells ätfärdiga Kycklingfärs med linser består av 50 procent kycklingfärs och 25 procent gröna linser.
Lithells_OOH_T1_04_57322_5050Färsbiffar_m_Rotsaksrattatouille_PrivatSektor