Pauligs riskkapitalgren PINC har investerat i danska EvodiaBio, ett bioindustriellt startup-företag som producerar naturliga aromer genom en patenterad fermenteringsprocess. Nu förbereder EvodiaBio marknadslanseringen av naturliga humlearomer för användning i alkoholfri öl.
De smaksättande molekyler som EvodiaBio fokuserar på, till exempel aromer i humle, förekommer ofta i så låga mängder att det behövs många växter för att extrahera bara några milligram. Genom att använda en precisionsfermenteringsprocess med jäst kan EvodiaBio producera molekyler på ett effektivt sätt med ett mycket koncentrerat resultat.
”Vågen av alternativa ingredienser har bara börjat och vi ser fram emot att se vad detta team och denna teknik kan göra. Det har så otroligt mycket potential, inte bara genom att spara på planetens resurser, utan processen i sig möjliggör också ett mycket lovande business case för kunden”, säger Marika King, chef för PINC.
”För Paulig är EvodiaBio är en bra match, eftersom vår mission är ”För ett liv fullt av smaker” och vi är alltid på jakt efter mer hållbara och smakrika ingredienser.”
Det första produktsortimentet som utvecklats och produceras av EvodiaBio är humlearomen Yops för användning i alkoholfri öl. Marknaden för alkoholfri öl växer snabbt men många konsumenter anser fortfarande att den inte är lika god som vanlig öl.
”Alla som brygger alkoholfri öl vet hur svårt det är att få rätt smak. Med Yop gör vi det möjligt att njuta av god smak utan att utarma naturresurserna. Vi riktar först in oss på bryggeribranschen, men på sikt vill vi revolutionera en lång rad branscher, såsom de för livsmedel, parfym och kosmetika. Vi erbjuder en skalbar väg framåt och löser marknadens behov av fler naturliga molekyler”, säger Camilla Kloss Fenneberg, VD på EvodiaBio.
Yops har betydligt mindre miljöpåverkan jämfört med traditionell produktion, skörd och förvaring av humle. EvodiaBios uppskattningar visar att man kan uppnå samma arompotential med 5 gram Yops som producerats med 1 liter vatten, som med 10 kilo traditionellt producerad aromhumle som producerats med 27 000 liter vatten. CO2-utsläppen för produktionen av Yops beräknas till 0,56 CO2, jämfört med 55 CO2 för traditionellt producerad aromhumle.
PINC är Pauligs riskkapitalgren för investeringar i nya startups inom och kring foodtech och framtidens mat. PINC:s målsättning är att hjälpa Paulig att förnya sig och växa samt att bidra till en smakrikare, hälsosammare och mer hållbar planet.
Investeringsrundan på fyra miljoner euro leddes av Nordic Foodtech VC och inkluderade, förutom PINC, det globala ingrediensföretaget Symrise, samt VC-bolagen Thia Ventures och NewTree Impact.