Agtira på väg mot sin första etablering i Norge

PUBLICERAD: 9 december 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Christer Edblad är tf VD på Agtira.

Food tech-företaget Agtira AB är på väg mot ett viktigt avtal på den norska marknaden. En avsiktsförklaring har tecknats med Minnesund Näringspark AS, som innebär att Agtira ska bygga och drifta ett av sina växthussystem i Minnesund, några mil nordost om Oslo.

I höstas meddelade Agtira att företaget för första gången var på väg mot sin första etablering utomlands, i Norge. Diskussionerna har sen dess tagit några steg framåt och nu står det klart att denna etablering kan komma att ske i Minnesund i Eidsvoll kommun, vid södra änden av Norges största sjö Mjösa.

Ännu så länge handlar det om en avsiktsförklaring, ett LOI (Letter of Intent), med Minnesund Näringspark AS. Tanken är att de fortsatta förhandlingarna ska leda fram till ett bindande avtal under det första halvåret 2023.

”Det här är ännu ett viktigt steg för Agtira. Vi har nu en tänkt placering för växthuset och en kund som är villig att bära kostnaderna för investeringen”, kommenterar Christer Edblad, tf VD på Agtira.

Avsikten är att Agtira ska starta en omfattande produktion av gurka i Minnesund, som sen marknadsförs och distribueras av en norsk aktör inom frukt- och grönsaksbranschen.

”Agtira kommer att fortsätta att fokusera på det vi är bäst på, att utveckla teknologi och system för odling samt bygga växthus och sen ansvara för odlingen ända fram till skörd”, betonar Christer Edblad.

Marknaden för frukt och grönt i Norge regleras med importförbud en stor del av året.

”Det gör Agtiras teknologier extra intressanta, eftersom de innebär att vi skördar färska grönsaker varje dag, oavsett om det är januari eller augusti”, säger Christer Edblad.

Amund Sandhoilt, VD för Minnesund Näringspark AS, säger att satsningen kommer att stärka Minnesund som ett lokalt nav och nationellt centrum för livsmedel.

”Vi är mycket glada över den här etableringen av en så stor och bra anläggning för livsmedelsproduktion i samarbete med starka och seriösa aktörer. Tillsammans med Agtira kommer vi att etablera nya jobb och verksamheter i denna del av Eidsvolls kommun”, säger Amund Sandhoilt.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland