Jämnare mognad, bättre kvalitet och mindre svinn. Det blir resultatet när Greenfoods hypermoderna bananmognadsanläggning, som just nu byggs i Helsingborg, står klar. 12 nio meter höga bananrum ska mogna 33 000 lådor bananer.
Greenfoods bananer fraktas med båt över Atlanten och mognas färdigt i hermetiskt slutna rum där temperatur, luftflöde och syrehalt noggrant mäts. Den nya anläggningen kan kontrollera temperaturen ner till 0,1 grads noggrannhet, dessutom är den utrustad med reverserande fläktar som vänder luftflödet i rummen. Tekniken ger en jämnare mognad och en banan av högre kvalitet.
”När den står klar blir den Sveriges modernaste bananmognadsanläggning. Den kommer att ligga i framkant inom energi- och miljöeffektivitet och vara fullproppad med den senaste tekniken som sensorer som automatiskt övervakar och sköter bananmognadsprocessen. Resultatet är hållbart producerade bananer med högre kvalitet och längre hållbarhet i kedjan”, säger Ted Stenshed, VD för affärsområdet Greenfood Fresh Produce.
Bananen är en storsäljare i dagligvaruhandeln och står för ungefär en procent av svenska livsmedelsbutikernas omsättning och tio procent av omsättningen i fruktavdelningen.