Greenfood storsatsar på bananmognadsanläggning

PUBLICERAD: 5 december 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Jämnare mognad, bättre kvalitet och mindre svinn. Det blir resultatet när Greenfoods hypermoderna bananmognadsanläggning, som just nu byggs i Helsingborg, står klar. 12 nio meter höga bananrum ska mogna 33 000 lådor bananer.

Greenfoods bananer fraktas med båt över Atlanten och mognas färdigt i hermetiskt slutna rum där temperatur, luftflöde och syrehalt noggrant mäts. Den nya anläggningen kan kontrollera temperaturen ner till 0,1 grads noggrannhet, dessutom är den utrustad med reverserande fläktar som vänder luftflödet i rummen. Tekniken ger en jämnare mognad och en banan av högre kvalitet.

”När den står klar blir den Sveriges modernaste bananmognadsanläggning. Den kommer att ligga i framkant inom energi- och miljöeffektivitet och vara fullproppad med den senaste tekniken som sensorer som automatiskt övervakar och sköter bananmognadsprocessen. Resultatet är hållbart producerade bananer med högre kvalitet och längre hållbarhet i kedjan”, säger Ted Stenshed, VD för affärsområdet Greenfood Fresh Produce.

Bananen är en storsäljare i dagligvaruhandeln och står för ungefär en procent av svenska livsmedelsbutikernas omsättning och tio procent av omsättningen i fruktavdelningen.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker