Vinnovas satsning ”Ett nytt recept för matsystemet” samlar aktörer som vill bidra till ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Fem spetsområden har pekats ut och ett av dessa, Preventiv hälsa genom mat, leds av Livsmedelsakademin under det kommande året.
Vinnovas satsning ”Ett nytt recept för matsystemet” är en långsiktig insats för att möta de system- och policyutmaningar som hindrar innovation och omställning på matområdet. Fem spetsområden har pekats ut med potential att radikalt förbättra matsystemet:
- Regenerativ, resilient och naturpositiv matproduktion
- Proteinskiftet
- Food tech för framtidens mat
- Hållbara matvanor hos unga
- Preventiv hälsa genom mat
Livsmedelsakademin har valts ut till att leda området kring Preventiv hälsa genom mat. Under det kommande året kommer Livsmedelsakademin tillsammans med sina samverkanspartners Charlmers, Dietisternas riksförbund, Föreningen Frisk Mat, Hidden in Grains, Lunds universitet, Sveriges Stadsmissioner, Tomelilla kommun, Örebro universitet och Kostfonden att identifiera mål och bygga kapacitet för att skapa en långsiktig innovationsmiljö kring temat.
Preventiv hälsa genom mat fokuserar på hur vi arbetar med hälsofrågor kopplade till mat i Sverige och vilken påverkan maten har på hälsan. Visionen är att kopplingen mellan mat och hälsa i framtiden är självklar och en del av den preventiva hälsovården.
Den som är intresserad av ämnet och vill vara med och bidra kan kontakta: Douglas Almquist eller Amanda Allvin på Livsmedelsakademin.
Om satsningen ”Ett nytt recept för matsystemet”:
”Forskningen är tydlig och branschen enig om att matsystemet behöver transformeras för att vårda både miljön och människors hälsa, samtidigt som det försörjer oss med mat, jobb och livskvalitet. Vinnovas insats Ett nytt recept för matsystemet ska bidra till att nyckelaktörer tillsammans bygger kapacitet och förutsättningar för innovation och hållbarhet i den svenska livsmedelskedjan.”
Läs mer om ”Ett nytt recept för matsystemet” här