Greenfood och Rscued fortsätter sitt samarbete för att motverka matsvinn genom att förvandla fruktrester, som tidigare har slängts, till juicer och smoothies. Under 2022 har hittills 43 ton äppelkärnhus räddats och förvandlats till ungefär 30 000 liter äppeljuice.
Sedan 2019 har livsmedelskoncernen Greenfoods dotterbolag Salico och frukträddarna Rscued samarbetat för att minska matsvinnet genom att göra juice av fruktrester som annars skulle slängas. Äppelkärnhus förvandlas med hjälp av Rscued till juicer och smoothies som sedan säljs i butik.
”För att nå våra mål och minska matsvinnet med 45 procent till 2030 behövs cirkulär livsmedelsanvändning och branschsamarbeten. Det är två av våra viktigaste åtgärder för minskat matsvinn. Vi identifierar livsmedel som riskeras att slängas och använder dem på annat sätt, i vår egen produktion eller i samarbete med andra, som till exempel Rscued”, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.
”Juicetillverkning är inte det enda samarbetet mellan Greenfood och Rscued. Vi bryter också ner oätliga matavfall och förvandlar det till en näringsrik blomjord som Rsqued säljer. Av 1000 kilo oätligt matavfall skapar vi 100 kilo näringsrik kompost i ett fantastiskt nytt kretslopp.”