CleanSea vinner Änglamarkspriset 2022

PUBLICERAD: 18 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Tvillingarna Lukas och Mikaela Julher startade CleanSea 2019.

CleanSea tilldelas Änglamarkspriset 2022 och 250 000 kronor för sitt arbete med att rädda marint djurliv och miljö genom att rensa hav och kuster från plastskräp. Priset delades ut vid en ceremoni på Vår Gård i Saltsjöbaden den 16 november.

Änglamarkspriset delas ut av Kooperativa Förbundet och Coop sedan 2002 och fokuserar i år på ungas initiativ inom miljö och ekologi.

”Vi gillar att stötta eldsjälar som tänker hållbart och blir hela tiden inspirerade av alla fantastiska initiativ vi ser. Med Änglamarkspriset vill vi belysa dessa och föra svenska innovatörer mot hållbart nytänkande”, säger Charlotta Szczepanowski, ordförande i Änglamarksjuryn och arbetande ordförande i Vi-skogen.

Juryns motivering
Årets vinnare visar precis vad Änglamarkspriset står för. De är hängivna eldsjälar som med stor entusiasm löpande gör betydelsefulla insatser för vår miljö. Genom sitt positiva förhållningssätt och smittande engagemang för att förbättra ett stort miljöproblem är de riktiga förebilder för andra unga. Att de dessutom hjälper personer som står långt ifrån arbetsmarknaden med arbetstillfällen gör dem även till sociala hållbarhetsentreprenörer.

”Det arbete CleanSea gör för att förbättra strandmiljön och det marina djurlivet längs våra kuster är ovärderligt och väl värt att premieras. CleanSea har hittat en välfungerande affärsidé där de plockar ett kilo plast för varje sålt CleanSea-armband vilket visar en tydlig miljönytta där många enkelt kan bidra. Detta i kombination med att de erbjuder arbetstillfällen åt personer som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden gör CleanSea till hjältar i dubbel bemärkelse och jag ser fram emot att följa deras fortsatta resa, säger Charlotta Szczepanowski.

I samband med vinsten lovar CleanSea att plocka ytterligare 2 500 kilo plastskräp.

Övriga finalister var Hooked Foods som tagit fram helt veganska produkter som ersätter fisk och skaldjur och Atium som utvecklar en återanvändningsbar filterteknologi för att selektivt rena vatten från kvicksilver.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado