DAVA Foods satsar på solcellspark i Skara

PUBLICERAD: 16 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari


DAVA Foods med varumärket Lantägg bygger en 7 200 m² stor solcellspark utanför packeriet vid E20 i Skara. Solcellsparken är i bruk från november och kommer att täcka cirka 60 procent av packeriets totala elförbrukning.

Solcellsparken stod klar den 7 november och kommer att omfatta cirka 920 paneler på en yta av 2 350 m². Den totala installerade kapaciteten kommer att stå för ca 60 procent av packeriets elförbrukning och den el som inte används kan säljas vidare. Solcellsparken är framtagen tillsammans med Yokk Solar och ställningen, WoodRack, är konstruerad av trä vilket ger ett lägre klimatavtryck.

”Byggnationen av solcellsparken är en del av hela det stora hållbarhetsarbete som vi arbetar med löpande i DAVA-koncernen. Vi har tidigare sett över och bytt ut belysning och minimerat vattenförbrukning, övergått så långt det går till återvunnen plast i förpackningarna och optimerat våra transporter. Att vi har höga energipriser just nu gör att vi förutom att få en grönare verksamhet kommer att kunna räkna hem investeringen ännu snabbare än enligt tidigare kalkyler”, säger Kristian Ramstad, VD på DAVA Foods

Förra året lanserade DAVA Foods, som ingår i Danish Agro, även de första klimatcertifierade äggen under varumärket Lantägg, tillsammans med Svenskt Sigill.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado