Nu kan tyskarna dricka mjölk från Småland

PUBLICERAD: 15 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Arla börjar exportera svensk mjölk från Jönköping till Tyskland. Den beräknade årsvolymen ligger på 5,5 miljoner kilo mjölk. Foto: Arla

Arlas mejeri i Jönköping börjar exportera svensk mjölk till Tyskland, något som är möjligt tack vare investeringar på närmare 100 miljoner kronor. Samtidigt positionerar sig mejeriet som en strategiskt viktig anläggning.

I oktober slutfördes projektet med att installera två nya steriltankar på Arlas mejeri i Jönköping. Med de nya tankarna kan kapaciteten för mjölk med lång hållbarhet (ESL, Extended Shelf Life), öka med 50 procent till totalt 90 miljoner kilo. Syftet är att göra det möjligt att exportera ESL- och laktosfri mjölk till Tyskland, vilket mejeriet godkändes för redan i september.

”De senaste åren har vi gjort stora investeringar i mejeriet för att bli en strategiskt viktig anläggning inom Arla. Nu är vi ett av kooperativets största mejerier för mjölk med lång hållbarhet och har blivit godkända för internationell export. I torsdags började vi för första gången producera svensk mjölk för tyska kunder”, säger Martin Drobena, Arlas mejerichef i Jönköping.

De nya steriltankarna och exporten till Tyskland är en del av Arlas plan att göra mejeriet i Jönköping till en strategiskt viktig anläggning för kooperativet. Totalt har det investerats drygt 100 miljoner kronor under de senaste åren i bland annat de nya steriltankarna, emballagelager, en förpackningsmaskin, trågpackare och pallastare för ESL-produkter.

”Vi är framtidens mejeri. Varje dag tar vi hand om 500 000 kilo mjölk som kommer in från Arlagårdar i Småland. Av den näringsrika mjölken gör vi produkter som konsumeras lokalt, nationellt och nu även internationellt. Det är häftigt när man tänker på det”, säger Martin Drobena.

Fakta om Jönköpings mejeri

  • Antal medarbetare: 450
  • Mjölkinvägning: cirka 200 miljoner kilo per år
  • Mjölken till mejeriet kommer från 280 Arlagårdar i Småland
  • Mejeriet är ett av Europas modernaste färskvarumejerier
  • Mejeriet förser hela södra Sverige med mjölk, fil och grädde
  • Mejeriet är en strategiskt viktig anläggning för mjölk med lång hållbarhet (ESL)
  • Mejeriet är 100 procent fossilfritt med förnybar el och energi.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland