Daniel Tunner är Sveriges bästa styckare

PUBLICERAD: 2 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari

På bilden syns Daniel Tunner (i mitten) tillsammans med övriga tävlande och domarna. Foto: Boel Ferm.

För första gången någonsin har Sveriges bästa styckare utsetts. Under Chark-SM i Göteborg i slutet av oktober tog Daniel Tunner hem titeln till publikens jubel i den välfyllda Eriksbergshallen.

48-åriga Daniel Tunner växte upp i Stockholms skärgård och har jobbat som styckare i 30 år. Han är tredje generationens livsmedelsarbetare och jobbar till vardags på Mårtenssons partiaffär i Johanneshov.

Tävlingsmomentet i Styckar-SM består av att stycka en halv gris och de tävlande hade 30 minuter på sig att omvandla den till produkter, som är färdiga att säljas i butik. Domarna tittade bland annat på ekonomiskt utbyte, det vill säga bästa styckning och fördelning av råvaran i mest lönsamma produkter. Styckningens estetiska värde vägdes också in, både gällande hur styckningen har utförts och hur slutprodukterna ser ut. Ytterligare parametrar är arbetsorganisation och hygien.

”Med Styckar-SM vill branschen sätta strålkastarljuset på ett äkta hantverksyrke som handlar om att maximera råvaran och förädla den på bästa sätt. Vi behöver utbilda fler styckare i Sverige och fler måste förstå vilken fantastisk skicklighet dessa yrkesutövare besitter”, säger Magnus Därth, VD i Kött och Charkföretagen.

Allt kött som styckades fram under Styckar-SM har skänkts bort, för att säkerställa att inget gick till spillo.

 

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår