För första gången någonsin har Sveriges bästa styckare utsetts. Under Chark-SM i Göteborg i slutet av oktober tog Daniel Tunner hem titeln till publikens jubel i den välfyllda Eriksbergshallen.
48-åriga Daniel Tunner växte upp i Stockholms skärgård och har jobbat som styckare i 30 år. Han är tredje generationens livsmedelsarbetare och jobbar till vardags på Mårtenssons partiaffär i Johanneshov.
Tävlingsmomentet i Styckar-SM består av att stycka en halv gris och de tävlande hade 30 minuter på sig att omvandla den till produkter, som är färdiga att säljas i butik. Domarna tittade bland annat på ekonomiskt utbyte, det vill säga bästa styckning och fördelning av råvaran i mest lönsamma produkter. Styckningens estetiska värde vägdes också in, både gällande hur styckningen har utförts och hur slutprodukterna ser ut. Ytterligare parametrar är arbetsorganisation och hygien.
”Med Styckar-SM vill branschen sätta strålkastarljuset på ett äkta hantverksyrke som handlar om att maximera råvaran och förädla den på bästa sätt. Vi behöver utbilda fler styckare i Sverige och fler måste förstå vilken fantastisk skicklighet dessa yrkesutövare besitter”, säger Magnus Därth, VD i Kött och Charkföretagen.
Allt kött som styckades fram under Styckar-SM har skänkts bort, för att säkerställa att inget gick till spillo.