Polarbröd ska tillsammans med Prediktera, SLU och Umeå Universitet genomföra ett treårigt projekt för att med hjälp av en ny och innovativ teknik säkerställa produkter med bästa möjliga kvalitet – och minimalt spill. Projektet har nu tilldelats pengar av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
”Hyperspektral NIR bildanalys” är en teknik som gör det möjligt att utveckla en mätmetod för att i realtid få information om brödet och därmed kunna styra bakningsprocessen för att säkerställa en hög och jämn kvalitet på det färdiga brödet – och samtidigt minimera spill.
”Livsmedelsindustrin behöver säkra en hållbar produktion samtidigt som vi bevarar vår höga kvalitet. Här vill vi spela en stor och aktiv roll. Vår ambition är att ha bagerier i världsklass och vi har djärva mål till 2032 då verksamheten ska vara 100 procent cirkulär. Det här projektet är en viktig pusselbit på vägen mot målet och ambitionen är att kunna implementera tekniken i våra bagerier framöver”, säger Mirjam Ros Eldborn, projektledare och kvalitetsingenjör på Polarbröd.
Projektet ”Ökad hållbarhet i industriell brödproduktion med hyperspektral NIR bildanalys” drivs inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation och är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten, som pågår fram till sommaren 2025.
Projektet svarar tydligt upp mot tre av Polarbröds fem övergripande hållbarhetsmål till år 2032, bland annat målet om att ha maximalt fyra procent spill och ta hand om spillet så att 99 procent blir ätbart för människor och resten går till energiproduktion. Ett annat mål som projektet bidrar mot är målet om fullt hållbara råvaror, genom möjligheten att anpassa bakprocessen dynamiskt utifrån olika råvarors kvalitet. Slutligen bidrar projektet även till målet om att minska elförbrukningen i hela produktionen.
”Förutom att säkerställa högsta kvalitet på livsmedel kan tekniken även användas för att minimera onödigt spill, effektivisera energianvändningen samt öka nyttjandegraden av råvaror. Det leder i sin tur till färre transporter, lägre kostnad för tillverkning och stärkt konkurrenskraft, då ökade vinster kan omsättas till en mer optimerad produktion”, säger Mirjam Ros Eldborn.