Ny bageriteknik ska ge högre brödkvalitet och mindre svinn

PUBLICERAD: 13 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Polarbröd ska tillsammans med Prediktera, SLU och Umeå Universitet genomföra ett treårigt projekt för att med hjälp av en ny och innovativ teknik säkerställa produkter med bästa möjliga kvalitet – och minimalt spill. Projektet har nu tilldelats pengar av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

”Hyperspektral NIR bildanalys” är en teknik som gör det möjligt att utveckla en mätmetod för att i realtid få information om brödet och därmed kunna styra bakningsprocessen för att säkerställa en hög och jämn kvalitet på det färdiga brödet – och samtidigt minimera spill.

”Livsmedelsindustrin behöver säkra en hållbar produktion samtidigt som vi bevarar vår höga kvalitet. Här vill vi spela en stor och aktiv roll. Vår ambition är att ha bagerier i världsklass och vi har djärva mål till 2032 då verksamheten ska vara 100 procent cirkulär. Det här projektet är en viktig pusselbit på vägen mot målet och ambitionen är att kunna implementera tekniken i våra bagerier framöver”, säger Mirjam Ros Eldborn, projektledare och kvalitetsingenjör på Polarbröd.

Projektet ”Ökad hållbarhet i industriell brödproduktion med hyperspektral NIR bildanalys” drivs inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation och är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten, som pågår fram till sommaren 2025.

Projektet svarar tydligt upp mot tre av Polarbröds fem övergripande hållbarhetsmål till år 2032, bland annat målet om att ha maximalt fyra procent spill och ta hand om spillet så att 99 procent blir ätbart för människor och resten går till energiproduktion. Ett annat mål som projektet bidrar mot är målet om fullt hållbara råvaror, genom möjligheten att anpassa bakprocessen dynamiskt utifrån olika råvarors kvalitet. Slutligen bidrar projektet även till målet om att minska elförbrukningen i hela produktionen.

”Förutom att säkerställa högsta kvalitet på livsmedel kan tekniken även användas för att minimera onödigt spill, effektivisera energianvändningen samt öka nyttjandegraden av råvaror. Det leder i sin tur till färre transporter, lägre kostnad för tillverkning och stärkt konkurrenskraft, då ökade vinster kan omsättas till en mer optimerad produktion”, säger Mirjam Ros Eldborn.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Svenskarna nyfikna på odlat kött

Över hälften av svenskarna är öppna för att prova odlat kött, enligt en ny rapport.
CC-BY New Age Meats

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell