Samarbete ska öka tryggheten för grisföretagare

PUBLICERAD: 12 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Ett samarbete mellan Sigill Kvalitetssystem, Gård & Djurhälsan, länsstyrelser och certifieringsorgan ska säkerställa att bedömningar kring bland annat djurhälsa görs på samma sätt, oavsett vem som inspekterar gården.

Samarbetet har startat på grund av oklarheter om vad som gäller i lagstiftningen. Syftet är att fler aktörer ska sätta samma nedre ribba för bedömningar vid frågor som, var går gränsen för rena djur, mängd strö eller hur man ska mäta ljusnivån i stallet.

”Vi såg att de här frågorna ofta dök upp från revisorer som gör kontroller för IP Grund Gris och många företagare kände sig osäkra på vad som egentligen gäller och så kan vi ju inte ha det”, säger Helena Hultborn, djuromsorgsansvarig på Sigill Kvalitetssystem.

IP Gris Grund har tagits fram i samarbete med branschen och alla större slakterier ställer idag krav på att grisföretag har denna grundcertifiering. Sigill Kvalitetssystem äger och förvaltar IP Gris Grund, som innehåller regler för djuromsorg och livsmedelssäkerhet samt garanterar att företaget följer både gällande lagstiftning och branschriktlinjer.

Gård & Djurhälsan hade identifierat samma problem, eftersom deras veterinärer som arbetar med gris utfärdar djurskyddsdeklarationer för gårdar som har Villkorad läkemedelsanvändning. De såg att det fanns skillnad i vilka bedömningar de gjorde i jämförelse med till exempel djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen.

”Djurägaren skall kunna känna sig trygg med att en djurskyddskontroll av länsstyrelsen inte blir en otrevlig överraskning om veterinären eller revisorn sagt att djurskyddet är ok. Bland annat planerar Jordbruksverket för nya kalibreringar för att säkerställa att bedömningarna som veterinärer och djurskyddshandläggare gör blir mer likartade”, säger Gunnar Johansson, djurhälsoveterinär på Gård & Djurhälsan.

Diskussioner har också gjorts ute hos grisföretagare, bland annat hos Cissi Klasson på Annelövsgrisen:

”Det är bra att vi har träffats och att flera olika nivåer träffas och diskuterar de här frågorna i en naturlig miljö. Det måste till en samstämmighet mellan certifieringsrevisorer, länsstyrelser och veterinärer för att vi ska känna stolthet och trygghet som företagare. Det kändes också bra att alla som träffades hade samma mål om att vi ska ha en fortsatt grisproduktion i Sverige.”

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx