Samarbete ska öka tryggheten för grisföretagare

PUBLICERAD: 12 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Ett samarbete mellan Sigill Kvalitetssystem, Gård & Djurhälsan, länsstyrelser och certifieringsorgan ska säkerställa att bedömningar kring bland annat djurhälsa görs på samma sätt, oavsett vem som inspekterar gården.

Samarbetet har startat på grund av oklarheter om vad som gäller i lagstiftningen. Syftet är att fler aktörer ska sätta samma nedre ribba för bedömningar vid frågor som, var går gränsen för rena djur, mängd strö eller hur man ska mäta ljusnivån i stallet.

”Vi såg att de här frågorna ofta dök upp från revisorer som gör kontroller för IP Grund Gris och många företagare kände sig osäkra på vad som egentligen gäller och så kan vi ju inte ha det”, säger Helena Hultborn, djuromsorgsansvarig på Sigill Kvalitetssystem.

IP Gris Grund har tagits fram i samarbete med branschen och alla större slakterier ställer idag krav på att grisföretag har denna grundcertifiering. Sigill Kvalitetssystem äger och förvaltar IP Gris Grund, som innehåller regler för djuromsorg och livsmedelssäkerhet samt garanterar att företaget följer både gällande lagstiftning och branschriktlinjer.

Gård & Djurhälsan hade identifierat samma problem, eftersom deras veterinärer som arbetar med gris utfärdar djurskyddsdeklarationer för gårdar som har Villkorad läkemedelsanvändning. De såg att det fanns skillnad i vilka bedömningar de gjorde i jämförelse med till exempel djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen.

”Djurägaren skall kunna känna sig trygg med att en djurskyddskontroll av länsstyrelsen inte blir en otrevlig överraskning om veterinären eller revisorn sagt att djurskyddet är ok. Bland annat planerar Jordbruksverket för nya kalibreringar för att säkerställa att bedömningarna som veterinärer och djurskyddshandläggare gör blir mer likartade”, säger Gunnar Johansson, djurhälsoveterinär på Gård & Djurhälsan.

Diskussioner har också gjorts ute hos grisföretagare, bland annat hos Cissi Klasson på Annelövsgrisen:

”Det är bra att vi har träffats och att flera olika nivåer träffas och diskuterar de här frågorna i en naturlig miljö. Det måste till en samstämmighet mellan certifieringsrevisorer, länsstyrelser och veterinärer för att vi ska känna stolthet och trygghet som företagare. Det kändes också bra att alla som träffades hade samma mål om att vi ska ha en fortsatt grisproduktion i Sverige.”

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland