För att minska matsvinnet öppnade Arla för snart två år sedan en digital outlet – Arla Deals – där mejeriprodukter med kortare datum säljs till ett rabatterat pris till butiker och restauranger.
Sedan början av 2021 har närmare 1 800 ton mat räddats genom Arla Deals, det motsvarar nästan tre ton mat per dag.
”Som Sveriges största livsmedelsföretag har vi ett ansvar att tänka hållbart. Vi ser hela tiden över hur vi kan minska vår klimatpåverkan, från ko till konsument. Med Arla Deals kan vi tillsammans med våra kunder inom storkök och dagligvaruhandel minska matsvinnet och bidra till att maten som produceras äts upp. Det är en stor vinst,” säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige.
Inför Internationella matsvinnsdagen den 29 september, som anordnas av FN för tredje året i rad, vill Arla tipsa konsumenter om hur de kan slänga mindre mat, minska sin klimatpåverkan och samtidigt spara pengar:
1. Planera: Gör en veckomeny, gärna utifrån vilka produkter som är i säsong och på kampanj, och handla inte hungrig.
2. Titta, lukta, smaka: Släng inte produkter bara för att de har passerat bäst före-datum. Mejeriprodukter som förvaras rätt håller ofta långt efter bäst före-datum, som är satt efter förvaring i max 8 plusgrader.
3. Restfest: Blev det mat över? Lägg i matlådor i kylen eller frys in och kombinera med andra rester eller nya tillbehör för att skapa en full portion någon annan dag.