Jessie Sommarström är den första kvinnan som har blivit Årets Kock sedan Kristina Pettersson tog hem titeln 1988. Finalen avgjordes på Annexet i Stockholm.
Jessie Sommarström är till vardags kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm. Hon är 43 år och detta var hennes andra final i Årets Kock.
Under finalen, som avgjordes på Annexet i Stockholm, tävlade de åtta finalisterna först i två olika moment. Finaldagens första uppgift var att servera tre kanapéer varav en skulle vara baserad på bröd, stärkelse eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt. Dagens andra tävlingsuppgift var att laga en varm huvudrätt med lammsadel som huvudråvara. Uppgiften var inspirerad av Karin Fransson och hur hon brukade tillaga sitt lamm på Hotell Borgholm. Dessa två uppgifter fick finalisterna ta del av under augusti månad och har därför kunnat förbereda sig under de senaste veckorna.
Efter de två inledande momenten fick fyra av kockarna fortsätta att tävla i en sista utmaning. Jessie Sommarström, Oskar Persson, Ola Wallin och Anton Kardell tog sig vidare och fick tillaga kummel. Jessie Sommarström lyckades allra bäst med sina finalrätter och stod som slutlig segare i Årets Kock 2022 före Oskar Persson och på tredje plats Ola Wallin.
”Detta här länge varit en dröm för mig och ett berg att bestiga! Jag är så fantastisk glad över att ha vunnit Årets Kock 2022 och jag hade aldrig lyckats åstadkomma detta om det inte varit för min familj, mina vänner och arbetsgivare”, säger Jessie Sommarström.
Vid prisceremonin på Annexet fick Jessie Sommarström ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor.