Nytt forskningsprojekt om fermenterad mat

PUBLICERAD: 5 september 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Mattias Pettersson

Fermenterad mat har ofta hyllats för sina näringsmässiga och hälsorelaterade fördelar, men faktum är att man vet ganska lite om hur fermentering påverkar människors hälsa och hur fermentering kan användas för att öka andelen hållbara växtbaserade råvaror. I det EU-finansierade forskningsprojektet HealthFerm kommer forskare från Umeå universitet, tillsammans med organisationer i nio europeiska länder, att ta reda på mer om fermenterad mat.

I fermenterade, eller jästa, livsmedel får ofarliga mikroorganismer växa, vilket ökar hållbarheten och ändrar smaken. Människor har konsumerat olika typer av jästa livsmedel i tusentals år och nu är de mer populära än någonsin på grund av att de uppfattas som hälsosamma.

”Intressant nog finns det inte mycket konkreta fakta som kan visa på fermenterade livsmedels hälsofördelar. Det finns enbart ett fåtal studier som beskriver mekanismerna bakom livsmedelsfermentering och dess påverkan på vår hälsa, och fördjupad kunskap om hur fermenterade mikroorganismer påverkar människors tarmflora saknas. Bara när vi har den kunskapen kan vi ta fram skräddarsydd fermenterad mat med optimala hälsofördelar, snarare än att förlita oss till en spontan jäsningsprocess”, säger Armando Perez-Cueto, professor vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet och en av forskarna bakom studien.

Forskarna från Institutionen för kost- och måltidsvetenskap kommer att leda delprojektet ”Consumer behaviour towards fermented food” och kommer även att sitta i HealthFerms styrgrupp.

”Tillsammans med våra samarbetspartners vid franska Paul Bocuse-institutet kommer vi att ta fram nya fermenterade livsmedel som ska testas av konsumenter. Via två europeiska enkätundersökningar kommer vi att utvärdera konsumenters attityder gentemot växtbaserad fermenterad mat. Vi ska också titta på om konsumenters inställning till jästa livsmedel påverkas efter att de har fått prova nya typer av fermenterade produkter, säger Armando Perez-Cueto.

I HealthFerm kommer fermentering att användas för att öka smakligheten hos växtbaserade livsmedel och för att öka livsmedlens användningsområden. Forskarna kommer att ta hjälp av medborgare och företag i hela världen, som kommer att samla in mikroorganismer som idag används till fermentering, och dessa organismer kommer sedan att analyseras

”Vi vill lära oss mer om de mikroorganismer som används vid fermentering, om fermenterade spannmålsbaserade livsmedel och om människans tarmflora, och hur man kan utnyttja dessa för att förbättra människors hälsa. Vi vill också använda dessa nya kunskaper, tillsammans med olika fermenteringstekniker, för att utveckla nya, hälsosamma och näringsrika livsmedel baserade på baljväxter och spannmål”, säger Christophe Courtin, professor vid Leuven University och koordinator för HealthFerm.

HealthFerm finansieras av EU:s Horizon Europe Framework Programme for Research och schweiziska statens State Secretariat for Education, Research and Innovation (SERI). Projektet startar den 1 september 2022 och har en budget på 13 miljoner euro under 4 år. HealthFerm koordineras från Leuven University i Belgien och parter från Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Rumänien, Sverige, Schweiz och Nederländerna deltar.

Mer information om HealthFerm finns här

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210