”First mile”-lösning förenklar handel med närproducerad mat

PUBLICERAD: 26 augusti 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Det ska bli lättare för svenska bönder att nå ut med sin lokalproducerade mat. I ett samarbete mellan Mylla.se och Gordon Delivery testas nya vägar för att förbättra distribution och logistik för småskaliga livsmedelsproducenter.

För små livsmedelsproducenter på landsbygden är det en utmaning att få logistiken att gå ihop. Nu har den skånska matmarknadsplatsen Mylla.se tillsammans med Gordon Delivery hittat ett nytt sätt att leverera närodlad mat från lokala bönder till kunder i hela Sverige i en obruten kylkedja.

”Till skillnad från andra last mile-aktörer når Gordon Delivery nio miljoner invånare i Sverige med en obruten kylkedja, vi levererar dagligen hem mat till kunder i både stad och landsbygd. Här såg vi tillsammans med Mylla gemensamma möjligheter att göra vår last mile till Myllas first mile, där våra förare passar på att hämta upp lokalproducerade produkter längs med rutterna samtidigt som de utför sina leveranser”, säger Ali Ghoce, Gordon Deliverys VD och grundare.

Lokalproducerade råvaror och livsmedel från leverantörer som säljer via Myllas marknadsplats flyttas från gårdar, slakterier och mejerier till Myllas terminal i Malmö som ligger vägg i vägg med Gordons terminal. Här lagerhålls, plockas och packas ordrar med lokalproducerade råvaror. Från terminalen i Malmö lastas de sedan på Gordons bilar igen inför leverans till kundens dörr via Gordons distributionskedja.

”Med vår nya lösning kan vi erbjuda en nationell lösning för effektiv samdistribution av småskaligt producerade livsmedel, som öppnar upp en helt ny marknad för svenska bönder och odlare. Samtidigt tillgängliggör vi ett lokalproducerat utbud som verkligen efterfrågas av konsumenterna”, säger Jens Thulin, medgrundare för Mylla och lantbrukare på Vismarlövsgården.

Under våren har systemet testats med leveranser till 1,5 miljoner kunder i Skåne med omnejd. Nu ska systemet skalas upp till ett nationellt system och inkludera många fler småskaliga producenter. I ett första skede ska modellen expanderas till Halland, Västra Götaland och Kronoberg.

”På Mylla vill vi dels underlätta för konsumenter att handla lokalproducerat, dels förenkla för producenterna att nå marknaden med bättre marginaler. Genom vårt samarbete med Gordon gör vi det möjligt, och vi ser fram emot den fortsatta gemensamma resan”, säger Jens Thulin.

Mylla.se har som målsättning att bygga Sveriges främsta marknadsplats för direktförsäljning av råvaror och livsmedel med transparent prissättning. Under hösten 2022 lanserar bolaget sin egenutvecklade plattform och marknadsplats för försäljning och distribution av lokalproducerad mat.

Gordon Delivery grundades 2015 och genomför i dag över 600 000 leveranser av kylda matvaror och läkemedel varje månad. Bolaget är specialiserat på digitaliserade flöden av just temperaturreglerade last mile-leveranser.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052