Fazer forskar i cellodlad kakao

PUBLICERAD: 16 augusti 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Heli Anttila och Annika Porr, Fazer, visar cellodlad kakao.

Fazer undersöker om cellodling av kakao är ett hållbart alternativ för att producera framtidens choklad – men än ligger storskalig användning av cellodlad kakao långt fram i tiden.

Fazer deltar i ett omfattande forskningsprojekt som undersöker potentialen med cellodling som en eventuell framtida metod för att odla kakao.

”Detta är ett långsiktigt forskningsprojekt med fokus på framtiden. Hållbar hantering av konventionell kakao är Fazers fortsatta främsta prioritet, men vi vill även utforska och skapa innovationer för framtiden. Det är långt fram tills vi eventuellt kommer att kunna avnjuta cellodlad kakao, men den erbjuder oss ett nytt potentiellt sätt att hantera framtida utmaningar”, säger Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr.

Fazer-koncernen investerar i forskning och utveckling enligt sin strategiska prioritering att påskynda tillväxt genom innovationer, trendiga kategorier och foodtech.

”Även om vi forskar i nya metoder för att framställa råvaror, kommer chokladens smakupplevelse att bestå. Fazer har redan, i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT, fått de första framgångsrika resultaten av cellodlad kakao. Nu fortsätter vi med forskningen som en del av det mer omfattande konsortiet CERAFIM, som samlar flera finländska företag och forskningsinstitut kring temat cellodling för att utforska framtida lösningar”, berättar Heli Anttila, direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr.

Forskningsprojektet om cellodlad kakao finansieras till del av Business Finland.

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx