Fazer undersöker om cellodling av kakao är ett hållbart alternativ för att producera framtidens choklad – men än ligger storskalig användning av cellodlad kakao långt fram i tiden.
Fazer deltar i ett omfattande forskningsprojekt som undersöker potentialen med cellodling som en eventuell framtida metod för att odla kakao.
”Detta är ett långsiktigt forskningsprojekt med fokus på framtiden. Hållbar hantering av konventionell kakao är Fazers fortsatta främsta prioritet, men vi vill även utforska och skapa innovationer för framtiden. Det är långt fram tills vi eventuellt kommer att kunna avnjuta cellodlad kakao, men den erbjuder oss ett nytt potentiellt sätt att hantera framtida utmaningar”, säger Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr.
Fazer-koncernen investerar i forskning och utveckling enligt sin strategiska prioritering att påskynda tillväxt genom innovationer, trendiga kategorier och foodtech.
”Även om vi forskar i nya metoder för att framställa råvaror, kommer chokladens smakupplevelse att bestå. Fazer har redan, i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT, fått de första framgångsrika resultaten av cellodlad kakao. Nu fortsätter vi med forskningen som en del av det mer omfattande konsortiet CERAFIM, som samlar flera finländska företag och forskningsinstitut kring temat cellodling för att utforska framtida lösningar”, berättar Heli Anttila, direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr.
Forskningsprojektet om cellodlad kakao finansieras till del av Business Finland.