Uppdaterad guide underlättar riskvärdering för allergener

PUBLICERAD: 8 augusti 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Livsmedelsverkets uppdaterade guide för riskvärdering av allergener tar bland annat upp selleri. Foto: Carina Malm

Allergener som mjölk, ägg och jordnöt, kan förorena livsmedel och utgöra en risk för allergiker. I Livsmedelsverkets guide för riskvärdering av allergener får företagare hjälp att beräkna vilka risker denna förorening medför.

Livsmedelsverkets riskvärderingsguide är nu uppdaterad med fler allergener och portionsstorlekar för fler livsmedel. Guiden tar upp mjölk, jordnöt, hasselnöt, ägg, cashewnöt, valnöt, soja, vete, kräftdjur, fisk och selleri.

Företag är ansvariga för att produkterna som de säljer är säkra och ett viktigt område är allergener. Allergener kan förekomma oavsiktligt genom att livsmedel förorenas, till exempel genom att ha förekommit på samma produktionslinje som en allergen. I dagsläget finns inte några gränsvärden för allergener.

”Det innebär att du måste analysera och värdera risken som just dina produkter kan utgöra om de förorenas av en allergen. Vi hoppas att guiden ska vara till hjälp för denna bedömning”, säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket.

Guiden beskriver inte vid vilken risknivå som företag behöver vidta åtgärder men förslag till åtgärder finns bland annat i Branschriktlinjer för allergi samt i Codex Code of practice for allergen management.

Bedömningarna som företagen gör är en förutsättning för att:
• livsmedel ska bli säkra för allergiker
• minska omotiverat matsvinn genom att enbart dra tillbaka livsmedel när de utgör en risk
• allergiker inte ska vilseledas genom ogrundad ”Kan innehålla spår av…-märkning” .

Allergiker är olika känsliga för vilken dos som framkallar reaktion, men också vilka symtom de får. Det är flera saker som påverkar risken. Några exempel är:
• Antalet personer som beräknas reagera på en viss dos av ett allergen
• Svårighetsgraden på symtomen. Alla allergen som beskrivs i guiden kan orsaka svåra anafylaktiska reaktioner men vissa gör det oftare.
• Portionsstorlekar – hur stor en portion av olika livsmedel är beskrivs i guiden.

Riskvärderingsguide allergener (engelska)
Branschriktlinje: Allergi och annan överkänslighet
Codex code of practice for allergen management

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado