Allergener som mjölk, ägg och jordnöt, kan förorena livsmedel och utgöra en risk för allergiker. I Livsmedelsverkets guide för riskvärdering av allergener får företagare hjälp att beräkna vilka risker denna förorening medför.
Livsmedelsverkets riskvärderingsguide är nu uppdaterad med fler allergener och portionsstorlekar för fler livsmedel. Guiden tar upp mjölk, jordnöt, hasselnöt, ägg, cashewnöt, valnöt, soja, vete, kräftdjur, fisk och selleri.
Företag är ansvariga för att produkterna som de säljer är säkra och ett viktigt område är allergener. Allergener kan förekomma oavsiktligt genom att livsmedel förorenas, till exempel genom att ha förekommit på samma produktionslinje som en allergen. I dagsläget finns inte några gränsvärden för allergener.
”Det innebär att du måste analysera och värdera risken som just dina produkter kan utgöra om de förorenas av en allergen. Vi hoppas att guiden ska vara till hjälp för denna bedömning”, säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket.
Guiden beskriver inte vid vilken risknivå som företag behöver vidta åtgärder men förslag till åtgärder finns bland annat i Branschriktlinjer för allergi samt i Codex Code of practice for allergen management.
Bedömningarna som företagen gör är en förutsättning för att:
• livsmedel ska bli säkra för allergiker
• minska omotiverat matsvinn genom att enbart dra tillbaka livsmedel när de utgör en risk
• allergiker inte ska vilseledas genom ogrundad ”Kan innehålla spår av…-märkning” .
Allergiker är olika känsliga för vilken dos som framkallar reaktion, men också vilka symtom de får. Det är flera saker som påverkar risken. Några exempel är:
• Antalet personer som beräknas reagera på en viss dos av ett allergen
• Svårighetsgraden på symtomen. Alla allergen som beskrivs i guiden kan orsaka svåra anafylaktiska reaktioner men vissa gör det oftare.
• Portionsstorlekar – hur stor en portion av olika livsmedel är beskrivs i guiden.
Riskvärderingsguide allergener (engelska)
Branschriktlinje: Allergi och annan överkänslighet
Codex code of practice for allergen management