Uppdaterad guide underlättar riskvärdering för allergener

PUBLICERAD: 8 augusti 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Livsmedelsverkets uppdaterade guide för riskvärdering av allergener tar bland annat upp selleri. Foto: Carina Malm

Allergener som mjölk, ägg och jordnöt, kan förorena livsmedel och utgöra en risk för allergiker. I Livsmedelsverkets guide för riskvärdering av allergener får företagare hjälp att beräkna vilka risker denna förorening medför.

Livsmedelsverkets riskvärderingsguide är nu uppdaterad med fler allergener och portionsstorlekar för fler livsmedel. Guiden tar upp mjölk, jordnöt, hasselnöt, ägg, cashewnöt, valnöt, soja, vete, kräftdjur, fisk och selleri.

Företag är ansvariga för att produkterna som de säljer är säkra och ett viktigt område är allergener. Allergener kan förekomma oavsiktligt genom att livsmedel förorenas, till exempel genom att ha förekommit på samma produktionslinje som en allergen. I dagsläget finns inte några gränsvärden för allergener.

”Det innebär att du måste analysera och värdera risken som just dina produkter kan utgöra om de förorenas av en allergen. Vi hoppas att guiden ska vara till hjälp för denna bedömning”, säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket.

Guiden beskriver inte vid vilken risknivå som företag behöver vidta åtgärder men förslag till åtgärder finns bland annat i Branschriktlinjer för allergi samt i Codex Code of practice for allergen management.

Bedömningarna som företagen gör är en förutsättning för att:
• livsmedel ska bli säkra för allergiker
• minska omotiverat matsvinn genom att enbart dra tillbaka livsmedel när de utgör en risk
• allergiker inte ska vilseledas genom ogrundad ”Kan innehålla spår av…-märkning” .

Allergiker är olika känsliga för vilken dos som framkallar reaktion, men också vilka symtom de får. Det är flera saker som påverkar risken. Några exempel är:
• Antalet personer som beräknas reagera på en viss dos av ett allergen
• Svårighetsgraden på symtomen. Alla allergen som beskrivs i guiden kan orsaka svåra anafylaktiska reaktioner men vissa gör det oftare.
• Portionsstorlekar – hur stor en portion av olika livsmedel är beskrivs i guiden.

Riskvärderingsguide allergener (engelska)
Branschriktlinje: Allergi och annan överkänslighet
Codex code of practice for allergen management

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker