Mondelēz International, Inc., som äger bland annat Marabou, Daim samt internationella varumärken som Oreo och Toblerone, investerar 186 miljoner SEK för att bygga en ny produktionslinje för chokladkakor i bolagets fabrik i Upplands Väsby.
Chokladkakorna tillverkas idag på en produktionslinje som installerades 1972. Den står för 90 procent av Marabous produktion av chokladkakor i Sverige och ska nu ersättas med en ny och modern produktionslinje som kan öka kapaciteten på fabriken i Upplands Väsby.
I dagsläget produceras chokladkakor dygnet runt, i princip varje dag, året runt, för att möta efterfrågan från konsumenterna. Den nya linjen är ett stort och viktigt steg för ökad kapacitet och gör det möjligt att fortsätta tillverka chokladkakor i Upplands Väsby under lång tid framöver.
”Vi möter framtida behov med en produktionslinje som är betydligt modernare än dagens, den tekniska och digitala utvecklingen kommer göra det möjligt för oss att möta vår kunders behov”, säger Claire Fallen, Senior Director Manufacturing Nordics & Baltics.
”Jag tror också att den här moderniseringen kommer att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare och locka nya talanger till vår chokladfabrik.”
Fram tills att den nya linjen är på plats kommer den befintliga produktionslinjen fortsätta precis som vanligt. Den nya linjen beräknas tillverka 28 000 Marabou chokladkakor per timme, 691 000 chokladkakor per dag, 242 000 000 chokladkakor per år – en kapacitetsökning med upp till 60 procent.
”Denna investering kommer att fortsätta moderniseringen av våra produktionsprocesser i Upplands Väsby och säkerställa att vi möter behovet av en mycket effektiv och robust leveransinfrastruktur för våra ikoniska Marabou chokladkakor”, säger Claire Fallen.