Tegelbrukets Hantverksmejeri vinner Icas Entreprenörspris

PUBLICERAD: 9 juni 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Emma och Sebastian Gröndal, Tegelbrukets Hantverksmejeri i Boden, är vinnare av Icas Entreprenörspris 2022 i kategorin Årets lokala hjälte.

Av 200 nominerade från hela Sverige står det nu klart att vinnarna av Icas Entreprenörspris är hemmahörande i Boden. Årets lokala hjälte 2022 är Tegelbrukets Hantverksmejeri med ägarna Emma och Sebastian Gröndal.

Icas Entreprenörspris delas ut till företagare som verkar i Ica-handlarnas anda, och som med hjälp av driv och entreprenörskap påverkar sitt närområde till det bättre.

Några som är sinnebilden av företagare med lokalt engagemang är Emma och Sebastian Gröndal som driver Tegelbrukets Hantverksmejeri. När pandemin satte stopp för deras matbaserad eventverksamhet bestämde sig paret för att ändå göra någonting av den glassmaskin som redan köpts in. Med mjölk från en bonde i närheten, bär från Mockträsk och ett brinnande intresse för mathantverk började de sälja glass i bägare direkt till privatpersoner. Snart ringlade sig långa köer och kunder åkte tidigt på morgonen för att få chans att prova deras hantverksglass.

Sedan våren 2021 huserar Tegelbrukets Hantverksmejeri i sin egen fabrik och produkterna finns numera hos återförsäljare runt om i Norrbotten. Förutom nöjda kunder och en blomstrande verksamhet belönas nu paret med Icas Entreprenörspris i kategorin Årets lokala hjälte. Juryns motivering lyder:

Emma och Sebastian Gröndal har med Tegelbrukets Hantverksmejeri bevisat sig vara sanna entreprenörer. Med ett brinnande engagemang för en levande landsbygd och det lokala företagandet, har de blivit en framstående aktör i Boden. När produkterna säljs hos återförsäljare runt om i Norrbotten är de enbart baserade på råvaror från närområdet, och återspeglar ett väl fungerande samarbete med lokala producenter.”

”Vi har lagt ner så mycket tid på att komma dit vi vill, och bara att bli uppmärksammad genom en nominering är en vinst i sig. Att sen gå hela vägen och kamma hem priset… Jag är helt mållös – och otroligt tacksam. Idag står vi i fabriken och packar varje enskild bägare för hand. Den här vinsten gör att vi kan köpa en maskin som underlättar arbetet lite”, säger Sebastian Gröndal.

Vinstsumman är 100 000 kr i respektive kategori, och vinnarna har utsetts genom en öppen omröstning och av en jury bestående av Per Strömberg, VD Ica Gruppen, Anna-Karin Hatt, VD för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, Sara Wimmercranz, medgrundare till riskkapitalbolaget Backing Minds och känd från SVT:s Draknästet samt Lovisa Skoog, handlare på Ica Nära Djurgårdsgatan.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Rött ljus för Östersjöströmming och torsk från Barents hav

Strömmingen i Östersjön får rött ljus i WWF:s Fiskguiden 2023 på grund av överfiske och krympande bestånd.
fiskguiden

Bryggkaffet favorit hos 7-Elevens kaffekunder

7-Eleven har kartlagt svenska storstadsbors kaffekonsumtion inför den internationella kaffedagen den 1 oktober.
7-Eleven bild

Nudging-projekt på Ica ska få fler att välja ekologiskt

Under oktober kommer ett antal Ica-butiker att jobba med så kallad nudging för att få kunderna att välja ekologiskt.
nudging

Fyra färdiga plockbrickor från Ridderheims

Ridderheims utvecklar sitt plockmatskoncept med färdiga plockbrickor i fyra smaker.
Unknown