Havreskal blir xylitol i Fazers nya fabrik i Lahtis

PUBLICERAD: 3 maj 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Fazer är först i världen med att tillverka xylitol av havreskal, som kommer från sidoflödet vid bolagets egen havrekvarn. Efterfrågan på Fazer Xylitol förväntas växa internationellt och nå nya användningsområden inom bland annat livsmedels-, kosmetika- och läkemedelsindustrin.

Nu är produktionen igång i Fazers xylitolfabrik i Lahtis. Där tillverkas xylitol av havreskal, som kommer från sidoflödet vid bolagets egen havrekvarn.

”Fazer Xylitol är ett lysande exempel på cirkulär ekonomi där sidoströmmar från produktionen utnyttjas på ett smart sätt. Den havreskalsmassa som finns kvar efter xylitolproduktionen utnyttjas som bioenergi och därför uppstår inget svinn – alla delar av havreskalet utnyttjas. Fabriken har med andra ord ett mycket litet ekologiskt fotavtryck. Vi kan nog påstå att vår xylitol är den mest hållbara i världen”, säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum.

Under de senaste tre åren har Fazer investerat cirka 300 miljoner euro i havrederivat, varav xylitolfabriken utgör den största investeringen. Utöver att producera Fazer Xylitol kan anläggningens patenterade teknologi även licensieras ut till andra internationella aktörer.

”Nordisk havre har ett gott rykte och är känt för sin renhet och höga kvalitet. Finland har också mycket hög expertis inom livsmedel och teknologi. Cirka 90 procent av vår innovation Fazer Xylitol är avsedd för export. Den nya generationens xylitol intresserar särskilt i Europa, USA och Asien”, säger Christoph Vitzthum.

Xylitol har flera användningsområden inom framför allt livsmedelsindustrin, men även kosmetika- och läkemedelsindustrin.

”Xylitol är utmärkt som sötningsmedel och sockerersättning. Men det är också mycket mer än bara tuggummi och pastiller. Xylitol har till exempel kylande och fuktgivande egenskaper som öppnar nya intressanta produktutvecklingsmöjligheter exempelvis inom kosmetika- och läkemedelsindustrin. Xylitol är väldigt mångsidigt. Det har exempelvis visat sig ha antibakteriella egenskaper, vars användning undersöks som bäst just nu”, säger James Dedman, ansvarig för Fazers FoodTech-verksamhet.

Xylitolfabriken i Lahtis sysselsätter cirka 35 personer.

Fakta om xylitol
• Xylitol är ett sötningsmedel som framställs av xylos, som förekommer i flera växter och träd, såsom i björk, bok, majs och havreskal.
• Xylitol är kalorisnålt (endast 60 procent av sockrets kaloriinnehåll), men är lika sött som socker.
• Xylitol har ett hälsopåstående som har godkänts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.
• Många tandläkarförbund rekommenderar daglig användning av xylitol för att minska risken för karies. Industriell xylitoltillverkning är en finsk innovation.
• År 1975 inleddes industriell xylitolproduktion i Finland.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58