Havreskal blir xylitol i Fazers nya fabrik i Lahtis

PUBLICERAD: 3 maj 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Fazer är först i världen med att tillverka xylitol av havreskal, som kommer från sidoflödet vid bolagets egen havrekvarn. Efterfrågan på Fazer Xylitol förväntas växa internationellt och nå nya användningsområden inom bland annat livsmedels-, kosmetika- och läkemedelsindustrin.

Nu är produktionen igång i Fazers xylitolfabrik i Lahtis. Där tillverkas xylitol av havreskal, som kommer från sidoflödet vid bolagets egen havrekvarn.

”Fazer Xylitol är ett lysande exempel på cirkulär ekonomi där sidoströmmar från produktionen utnyttjas på ett smart sätt. Den havreskalsmassa som finns kvar efter xylitolproduktionen utnyttjas som bioenergi och därför uppstår inget svinn – alla delar av havreskalet utnyttjas. Fabriken har med andra ord ett mycket litet ekologiskt fotavtryck. Vi kan nog påstå att vår xylitol är den mest hållbara i världen”, säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum.

Under de senaste tre åren har Fazer investerat cirka 300 miljoner euro i havrederivat, varav xylitolfabriken utgör den största investeringen. Utöver att producera Fazer Xylitol kan anläggningens patenterade teknologi även licensieras ut till andra internationella aktörer.

”Nordisk havre har ett gott rykte och är känt för sin renhet och höga kvalitet. Finland har också mycket hög expertis inom livsmedel och teknologi. Cirka 90 procent av vår innovation Fazer Xylitol är avsedd för export. Den nya generationens xylitol intresserar särskilt i Europa, USA och Asien”, säger Christoph Vitzthum.

Xylitol har flera användningsområden inom framför allt livsmedelsindustrin, men även kosmetika- och läkemedelsindustrin.

”Xylitol är utmärkt som sötningsmedel och sockerersättning. Men det är också mycket mer än bara tuggummi och pastiller. Xylitol har till exempel kylande och fuktgivande egenskaper som öppnar nya intressanta produktutvecklingsmöjligheter exempelvis inom kosmetika- och läkemedelsindustrin. Xylitol är väldigt mångsidigt. Det har exempelvis visat sig ha antibakteriella egenskaper, vars användning undersöks som bäst just nu”, säger James Dedman, ansvarig för Fazers FoodTech-verksamhet.

Xylitolfabriken i Lahtis sysselsätter cirka 35 personer.

Fakta om xylitol
• Xylitol är ett sötningsmedel som framställs av xylos, som förekommer i flera växter och träd, såsom i björk, bok, majs och havreskal.
• Xylitol är kalorisnålt (endast 60 procent av sockrets kaloriinnehåll), men är lika sött som socker.
• Xylitol har ett hälsopåstående som har godkänts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.
• Många tandläkarförbund rekommenderar daglig användning av xylitol för att minska risken för karies. Industriell xylitoltillverkning är en finsk innovation.
• År 1975 inleddes industriell xylitolproduktion i Finland.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström