Minskat klimatavtryck med Årstidernas matkassar

PUBLICERAD: 28 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari

|Grönt: Årstidernas Matkassar,
Rosa: Vegetariska rätter, Gult: Fiskrätter,
Rött: Kötträtter

Årstiderna har beräknat CO2-avtrycket per portion för rätterna i sina matkassar och jämfört med klimatavtrycket för de vanligaste svenska vardagsrätterna. Jämförelsen visar att samtliga rätter i Årstidernas matkassar i genomsnitt har ett lägre CO2-avtryck per kuvert än vardagsrätterna som var med i undersökningen.

Årstiderna, som levererar ekologisk mat hem till dörren, har beräknat sina CO2-utsläpp sedan 2006. Nu har Årstidernas lantbruks- och miljöchef Svend Daverkosen börjat mäta CO2-avtrycket per kuvert för rätterna i företagets matkassar och jämfört med klimatavtrycket för de vanligaste svenska vardagsrätterna. Beräkningarna har utgått från recepten för 4 personer, 3 dagar. Jämförelsen visar att samtliga rätter i Årstidernas matkassar i genomsnitt har ett lägre CO2-avtryck per kuvert än de vardagsrätter som var med i undersökningen.

De svenska vardagsrätterna valdes ut efter kriterierna att de skulle kunna platsa på listorna över de mest populära rätterna i Matrapporten 2021 från Food & Friends. De recept som valdes ut i undersökningen var bland de mest synliga vid google-sökningar och fyra vegetariska rätter inkluderades. Varje recept hade tydliga ingrediens- och mängdangivelser och baserades på versioner för 4 personer, för att kunna jämföras per kuvert med rätterna från matkassarna.

”Vi valde ut 13 svenska vardagsrätter som innehöll kött, fisk eller var vegetariska. Det var överraskande att alla rätterna visade sig ha ett högre CO2-utsläpp än rätterna i våra matkassar, även om fyra av rätterna som vi hade med i jämförelsen var vegetariska. Diagrammet avslöjade att även vegetarisk mat kan sammansättas mer eller mindre CO2-vänligt säger Svend Daverkosen.

”Vår generella lärdom blev, att om du väljer att skippa köttet eller begränsa dig till att äta i alla fall flexitariskt, så kan en matkasse från Årstiderna bidra till ett avsevärt minskat CO2-utsläpp. Det visade sig att förbättringen blev så mycket som en tredjedel mindre CO2-utsläpp i jämförelse med en vanlig vardagskost. Det innebär att även om du bara har en matkasse från Årstiderna 3 till 4 dagar i veckan, kan det fortfarande bidra till ett betydande mindre CO2-utsläpp i din vardag.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Grandiosa utmanar hämtpizzan med "hempizza"

Grandiosas nya koncept "Hela Sveriges hempizza" ska få fler att välja fryst pizza som äts nygräddad i hemmet.
GRAN 10 pack

Nu går det att panta chipspåsen och duschtvålen

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower.
olw bower

Matsmart erbjuder företag att prenumerera på snacks

Matsmart lanserar prenumerationstjänsten "Sveriges smartaste fika" i tre olika storlekar för arbetsplatser med olika antal anställda.
RIKSM�TETS �PPNANDE 2018

Danish Crown Sverige lanserar 50/50 Hybridfärs

Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin nya hybridfärs med linser, palsternacka och morot.
hybridfärs