Mat.se ska hjälpa konsumenter att laga mer hållbar mat

PUBLICERAD: 23 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Julia Thielen är matinspiratör på Mat.se.

Mer än varannan svensk konsument vill äta mer hållbar mat, men få har kunskap om hur de ska gå till väga. Därför har Mat.se tagit fram lättlagade recept med lågt koldioxidavtryck som klarar kraven i WWF:s koncept One Planet Plate – det vill säga håller sig inom planetens gränser.

Mer än hälften av svenskarna vill äta mer klimatsmart (Icas framtidsrapport 2021), men många uppger att de saknar den kunskap som behövs. För att hjälpa konsumenterna att laga mer hållbar mat blir Mat.se nu först inom dagligvaruhandeln att märka recept med hjälp av WWF:s koncept One Planet Plate.

Mat.se:s mål är att hjälpa kunderna att halvera sin klimatpåverkan till år 2030. Julia Thielen, matinspiratör på Mat.se, har därför i samråd med WWF tagit fram lättlagade recept som håller sig inom WWF:s och One Planet Plates rekommendationer att en måltid ska ligga på max 0,5 kg CO2e och ta hänsyn till biologisk mångfald. Recepten innehåller enbart fisk och kött med grönt ljus i WWF:s fisk- och köttguider och alla grönsaker klarar grönt eller gult ljus i Vegoguiden.

”Vi gillar One Planet Plate-konceptet för att det är så konkret. Det visar tydligt på vad jag som konsument behöver göra för att gå en bit, eller hela vägen, mot en hållbar livsmedelskonsumtion. Om alla Mat.se:s kunder skulle äta enligt One Planet Plate en dag i veckan skulle vi undvika koldioxidutsläpp motsvarande 70 mil i bil om året – för varje kund”, säger Martin Ahrin Larsson, hållbarhetsspecialist på Mat.se.

Initiativet välkomna av Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden WWF:

”Vi är glada att Mat.se nu blir pionjär för märkningen One Planet Plate i dagligvaruhandeln och synliggör lättlagade recept som tar hänsyn till både klimatet och den biologiska mångfalden. Det är glädjande och viktigt att mataktörer tar steg för att underlätta för sina kunder att bli mer hållbara – och kunna bidra till en mer levande planet.”

Så hjälper Mat.se och WWF:s One Planet Plate kunden att äta mer hållbart:
• Alla recept är lättlagade och ligger på max 0,5 CO2e per portion. Genom att laga recepten kan kunden vara säker på hålla sin klimatbudget.
• Recepten hittas på Mat.se:s hemsida och återfinns i receptkategorin WWF One Planet Plate.
• Inför v.13 har matinspiratör Julia Thielen satt ihop en färdigkomponerad matkasse med recept och ingredienser för 5 dagar.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206