Fontana breddar med smakrik grekisk salladsost

PUBLICERAD: 9 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Fontana fortsätter att bredda ostsortimentet. Efter flera sorters feta kommer nu en grekisk salladsost gjord enbart av komjölk. För att vara salladsost är den ovanligt smakrik och fast. Men så kommer den också från samma område i Grekland där företagets fetaost tillverkas.

Sedan 80-talet har Fontana försett marknaden med fetaost gjord av grekisk får- och getmjölk. Nu kommer en grekisk salladsost gjord av komjölk från familjeägda gårdar i samma område, där korna betar ute stora delar av året. Med en smakrik och omsorgsfullt framställd matlagningsost vill det svenska familjeföretaget hjälpa till att höja kvaliteten och förändra synen på det som lite vagt går under benämningen ”salladsost”.

En välgjord smakrik salladsost

Förutsatt att salladsosten är gjord med samma omsorg och av riktigt bra råvaror behöver inte skillnaden mellan den traditionella fetaosten och den allt vanligare salladsosten vara så stor som den ofta är, menar Fontana Foods vd, Loizos Papadopoulos.

”Tittar man på vår feta och vår salladost är den stora skillnaden mjölksammansättningen. Komjölken gör salladsosten något mildare, men den här är ovanligt smakrik. Jag älskar feta, men när salladsost smakar så här får den plats hemma i min kyl. Den kommer att passa perfekt på pizzan, i röror – och till sallad, så klart.”

Feta är en ursprungsskyddad grekisk ost

Bara feta får heta feta. Fetaosten är ursprungsskyddad, vilket innebär att den alltid kommer från något av sju utvalda områden i Grekland. Den innehåller också alltid minst 70 % fårmjölk och högst 30 % getmjölk.

Många ostar kallas salladsost

Det som kallas salladsost eller vitost omfattas inte av något krav på ursprung. Ofta är salladsost gjord av komjölk, men det varierar. Fontanas salladsost tillverkas på liknande sätt som fetaost och råvaran är alltid 100 % komjölk.

Mjölk från familjeägda gårdar

Mjölken till alla Fontanas får-, ko- och getostar kommer från familjeägda gårdar kring Olympusberget, där djuren betar på de frodiga sluttningarna. Osten lagras i minst två månader, och läggs i lake. Så länge osten ligger i laken pågår lagringen, vilket innebär att smaken fortsätter att utvecklas i butiken – eller hemma i kylskåpet.

Fakta om Fontana Grekisk Salladsost

Fontana Grekisk Salladsost 150 g är gjord av pastöriserad grekisk komjölk och lagrad i saltlake. Rekommenderat pris är 16.90 SEK. Produkterna finns på Hemköp, Willys Coop och Citygross sedan vecka 7.

 

Läs vidare

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Danish Crown Sverige lanserar 50/50 Hybridfärs

Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin nya hybridfärs med linser, palsternacka och morot.
hybridfärs

Mondi och Scan Sverige lanserar återvinningsbar förpackning

Mondi och Scan Sverige har tillsammans utvecklat en återvinningsbar förpackning för Pärsons skivade pålägg.
MNDPR282ax

Lakrids By Bülow släpper sin sommarkollektion

Lakrids By Bülow introducerar två nya fruktiga smaker till sommaren: Læmon och Sour Strawberry.
SUMMER2024

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)