Fontana breddar med smakrik grekisk salladsost

PUBLICERAD: 9 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Fontana fortsätter att bredda ostsortimentet. Efter flera sorters feta kommer nu en grekisk salladsost gjord enbart av komjölk. För att vara salladsost är den ovanligt smakrik och fast. Men så kommer den också från samma område i Grekland där företagets fetaost tillverkas.

Sedan 80-talet har Fontana försett marknaden med fetaost gjord av grekisk får- och getmjölk. Nu kommer en grekisk salladsost gjord av komjölk från familjeägda gårdar i samma område, där korna betar ute stora delar av året. Med en smakrik och omsorgsfullt framställd matlagningsost vill det svenska familjeföretaget hjälpa till att höja kvaliteten och förändra synen på det som lite vagt går under benämningen ”salladsost”.

En välgjord smakrik salladsost

Förutsatt att salladsosten är gjord med samma omsorg och av riktigt bra råvaror behöver inte skillnaden mellan den traditionella fetaosten och den allt vanligare salladsosten vara så stor som den ofta är, menar Fontana Foods vd, Loizos Papadopoulos.

”Tittar man på vår feta och vår salladost är den stora skillnaden mjölksammansättningen. Komjölken gör salladsosten något mildare, men den här är ovanligt smakrik. Jag älskar feta, men när salladsost smakar så här får den plats hemma i min kyl. Den kommer att passa perfekt på pizzan, i röror – och till sallad, så klart.”

Feta är en ursprungsskyddad grekisk ost

Bara feta får heta feta. Fetaosten är ursprungsskyddad, vilket innebär att den alltid kommer från något av sju utvalda områden i Grekland. Den innehåller också alltid minst 70 % fårmjölk och högst 30 % getmjölk.

Många ostar kallas salladsost

Det som kallas salladsost eller vitost omfattas inte av något krav på ursprung. Ofta är salladsost gjord av komjölk, men det varierar. Fontanas salladsost tillverkas på liknande sätt som fetaost och råvaran är alltid 100 % komjölk.

Mjölk från familjeägda gårdar

Mjölken till alla Fontanas får-, ko- och getostar kommer från familjeägda gårdar kring Olympusberget, där djuren betar på de frodiga sluttningarna. Osten lagras i minst två månader, och läggs i lake. Så länge osten ligger i laken pågår lagringen, vilket innebär att smaken fortsätter att utvecklas i butiken – eller hemma i kylskåpet.

Fakta om Fontana Grekisk Salladsost

Fontana Grekisk Salladsost 150 g är gjord av pastöriserad grekisk komjölk och lagrad i saltlake. Rekommenderat pris är 16.90 SEK. Produkterna finns på Hemköp, Willys Coop och Citygross sedan vecka 7.

 

Läs vidare

Nya funktionella havredrycker från Fazer Aito

Fazer Aito Boost är en ny kategori funktionella havredrycker, som kommer i de två smakerna hallon och mango.
boost

Sju höstnyheter från CandyKing

Fruktigt, salt och segt är utmärkande för CandyKings sju nya lösgodisbitar.
CandyKing-Liggande-1[4][3][4]

Alpro lanserar havredryck till kaffet

Alpro I Love Coffee Oat är en ny växtbaserad dryck som är framtagen för att ha i kaffe.
A_Coffee_Barista_Master_Image_flat_white_latte_art___Drinks_I-love-coffee-16-9

Blossa 23: En hyllning till Blossas hantverkshistoria

Blossa 23 är en vit starkvinsglögg med smak av hallon och humle, som även kommer i en alkoholfri variant.
Blossa-2023-Alkoholfri+15bildregel

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206