Fontana breddar med smakrik grekisk salladsost

PUBLICERAD: 9 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Fontana fortsätter att bredda ostsortimentet. Efter flera sorters feta kommer nu en grekisk salladsost gjord enbart av komjölk. För att vara salladsost är den ovanligt smakrik och fast. Men så kommer den också från samma område i Grekland där företagets fetaost tillverkas.

Sedan 80-talet har Fontana försett marknaden med fetaost gjord av grekisk får- och getmjölk. Nu kommer en grekisk salladsost gjord av komjölk från familjeägda gårdar i samma område, där korna betar ute stora delar av året. Med en smakrik och omsorgsfullt framställd matlagningsost vill det svenska familjeföretaget hjälpa till att höja kvaliteten och förändra synen på det som lite vagt går under benämningen ”salladsost”.

En välgjord smakrik salladsost

Förutsatt att salladsosten är gjord med samma omsorg och av riktigt bra råvaror behöver inte skillnaden mellan den traditionella fetaosten och den allt vanligare salladsosten vara så stor som den ofta är, menar Fontana Foods vd, Loizos Papadopoulos.

”Tittar man på vår feta och vår salladost är den stora skillnaden mjölksammansättningen. Komjölken gör salladsosten något mildare, men den här är ovanligt smakrik. Jag älskar feta, men när salladsost smakar så här får den plats hemma i min kyl. Den kommer att passa perfekt på pizzan, i röror – och till sallad, så klart.”

Feta är en ursprungsskyddad grekisk ost

Bara feta får heta feta. Fetaosten är ursprungsskyddad, vilket innebär att den alltid kommer från något av sju utvalda områden i Grekland. Den innehåller också alltid minst 70 % fårmjölk och högst 30 % getmjölk.

Många ostar kallas salladsost

Det som kallas salladsost eller vitost omfattas inte av något krav på ursprung. Ofta är salladsost gjord av komjölk, men det varierar. Fontanas salladsost tillverkas på liknande sätt som fetaost och råvaran är alltid 100 % komjölk.

Mjölk från familjeägda gårdar

Mjölken till alla Fontanas får-, ko- och getostar kommer från familjeägda gårdar kring Olympusberget, där djuren betar på de frodiga sluttningarna. Osten lagras i minst två månader, och läggs i lake. Så länge osten ligger i laken pågår lagringen, vilket innebär att smaken fortsätter att utvecklas i butiken – eller hemma i kylskåpet.

Fakta om Fontana Grekisk Salladsost

Fontana Grekisk Salladsost 150 g är gjord av pastöriserad grekisk komjölk och lagrad i saltlake. Rekommenderat pris är 16.90 SEK. Produkterna finns på Hemköp, Willys Coop och Citygross sedan vecka 7.

 

Läs vidare

Zetas pinsafamilj växer

Zeta lanserar Mini Pinsa för en person som en uppföljare till originalet Zeta Pinsa samt tre nya pinsasåser.
Pinsa samlingsbild liggande

Ridderheims lanserar färdigskivad chark och byter design

Ridderheims lanserar tunt skivade italienska charkprodukter i konsumentförpackning och byter även design.
Unknown-1

Blossa 2024 har smak av rökig whisky och tång

I Blossa 2024 blandas klassiska glöggkryddor med rökig whisky och en salt förnimmelse av sjö och hav.
Blossa-2024_bild-PRM

Protos lanserar Både & färs

Protos nya färs Både & görs av hälften nötkött och hälften linser från Krav-märkta svenska gårdar.
SaS Både & färs

Senaste nytt

SLU lanserar dataspel om matens miljöpåverkan

Elevers kunskaper om matens miljöpåverkan är låg. Nu har forskare vid SLU tagit fram ett dataspel som ska öka kunskaperna.
klimatspelet_logga

Zetas pinsafamilj växer

Zeta lanserar Mini Pinsa för en person som en uppföljare till originalet Zeta Pinsa samt tre nya pinsasåser.
Pinsa samlingsbild liggande

Kronfågel minskar sina klimatutsläpp

Kronfågel har sänkt sina utsläpp i den egna produktionen snabbare än förväntat
strömmen

Ridderheims lanserar färdigskivad chark och byter design

Ridderheims lanserar tunt skivade italienska charkprodukter i konsumentförpackning och byter även design.
Unknown-1