Mycorena tar in nytt kapital för produktionen av mykoprotein

PUBLICERAD: 2 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Den svenska foodtech-startupen Mycorena tar in 240 miljoner kronor i den hittills största investeringsrundan för alternativa proteinkällor i Norden och en av de mest omfattande i Europa. Kapitalet ska primärt användas för att ta bolagets svampbaserade proteinalternativ Promyc från en innovation i demoskala till en kommersialiserad produkt.

A-rundan, som säkrats både genom nyemission och lån för att bygga en produktionsanläggning, höjer bolagets totala finansiering till över 350 miljoner kronor. Både nya investerare och flera av de befintliga aktieägarna deltog i rundan som stängdes drygt sex månader efter en tidigare runda på 77 miljoner kronor.

Efter lanseringen av Promyc 2019 etablerade Mycorena 2021 sin demonstrationsanläggning och sitt nya huvudkontor – Mycorena Innovation and Development Center (MIND) – som är den största anläggningen av sitt slag i Europa. Nu menar bolaget är tiden kommen för att påbörja en kommersialisering.

”Tack vare vår snabba tillväxt och expansionen i Mycorena Innovation and Development Center har vi lyckats skala upp i en takt som vi aldrig hade trott var möjligt. Kapitalet vi säkrat genom vår A-runda kommer att vara avgörande för att snabba på utvecklingen ännu mer. Det låter oss investera kraftigt i både innovation och tillväxt och desto mer viktigt tar det oss ett steg närmare att driftsätta vår Promyc Production Plant som är den första av sitt slag och unik i hela världen”, säger Ramkumar Nair, Mycorenas grundare och VD.

Promyc Production Plant, som beräknas vara i drift i Falkenberg i början av 2023, blir Nordens första anläggning för produktion av mykoprotein. Tillsammans med sina samarbetspartners från livsmedelsindustrin satsar nu Mycorena på att lansera flera veganska produkter, såväl med Promyc som nyckelingrediens, som hybridprodukter med både Promyc och andra växtbaserade ingredienser. Under 2021 lanserade Mycorena även världens första svampbaserade fettprodukt.

Senaste nytt

Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Hanna Bellner blir ny chef för jordbruks- och medlemsfrågor för Arla i Sverige. Hon har arbetat på Arla i mer än 15 år, senast som chef för säljkåren mot dagligvaruhandeln.
6b3ca06b-790a-4660-a3dc-9e245880730a-w_960
Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Kryddig julsenap från Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtats julsenap får i år smak av den nordafrikanska kryddblandningen Ras el hanout.
RAO1069682_01
Kryddig julsenap från Apotek Hjärtat

Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Inför julen 2025 ser Sveriges Bryggerier en tydlig trend mot hantverk, hållbarhet och smakinnovationer.
Festive beer on a Christmas table.
Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Nytt och klassiskt julgodis från Fazer

Fazers julsortiment är en blandning av klassiker och nyheter – från krispiga praliner till kex med pepparkakssmak.
fazer (kopia)
Nytt och klassiskt julgodis från Fazer

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår