Mycorena tar in nytt kapital för produktionen av mykoprotein

PUBLICERAD: 2 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Den svenska foodtech-startupen Mycorena tar in 240 miljoner kronor i den hittills största investeringsrundan för alternativa proteinkällor i Norden och en av de mest omfattande i Europa. Kapitalet ska primärt användas för att ta bolagets svampbaserade proteinalternativ Promyc från en innovation i demoskala till en kommersialiserad produkt.

A-rundan, som säkrats både genom nyemission och lån för att bygga en produktionsanläggning, höjer bolagets totala finansiering till över 350 miljoner kronor. Både nya investerare och flera av de befintliga aktieägarna deltog i rundan som stängdes drygt sex månader efter en tidigare runda på 77 miljoner kronor.

Efter lanseringen av Promyc 2019 etablerade Mycorena 2021 sin demonstrationsanläggning och sitt nya huvudkontor – Mycorena Innovation and Development Center (MIND) – som är den största anläggningen av sitt slag i Europa. Nu menar bolaget är tiden kommen för att påbörja en kommersialisering.

”Tack vare vår snabba tillväxt och expansionen i Mycorena Innovation and Development Center har vi lyckats skala upp i en takt som vi aldrig hade trott var möjligt. Kapitalet vi säkrat genom vår A-runda kommer att vara avgörande för att snabba på utvecklingen ännu mer. Det låter oss investera kraftigt i både innovation och tillväxt och desto mer viktigt tar det oss ett steg närmare att driftsätta vår Promyc Production Plant som är den första av sitt slag och unik i hela världen”, säger Ramkumar Nair, Mycorenas grundare och VD.

Promyc Production Plant, som beräknas vara i drift i Falkenberg i början av 2023, blir Nordens första anläggning för produktion av mykoprotein. Tillsammans med sina samarbetspartners från livsmedelsindustrin satsar nu Mycorena på att lansera flera veganska produkter, såväl med Promyc som nyckelingrediens, som hybridprodukter med både Promyc och andra växtbaserade ingredienser. Under 2021 lanserade Mycorena även världens första svampbaserade fettprodukt.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1