Picadeli ska ta bort 120 ton plast om året

PUBLICERAD: 25 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

”Picadeli har ett tydligt hållbarhetsfokus kring växtbaserad mat, minskat matsvinn och hållbara förpackningar”, säger Kristoffer Sunér. Foto: Picadeli

Picadeli växlar upp hållbarhetsarbetet och lägger nu fokus på att reducera plasten. Genom att övergå till plastfria salladslock och ta bort engångsburkarna för dressing räknar företaget med att spara 120 ton plast om året.

Som livsmedelsnyheter/packnews tidigare har rapporterat introducerar Picadeli ett plastfritt, fiberbaserat salladslock framtaget i samarbete med Stora Enso. En annan åtgärd för att reducera företagets plastavfall är att engångsdressingburkarna i salladsbarerna nu ersätts av stationära flaskor. Initiativet beräknas skona naturen på 120 ton plast årligen och är ett av företagets största klimatinitiativ efter att ha slutat med allt rött kött i sina salladsbarer i höstas.

Genom den nya lösningen minskar inte bara plasten i volym, det avfall som väl uppstår kan också återvinnas i stället för att hamna i parker eller andra offentliga miljöer.

Picadeli har sedan starten 2009 erbjudit en variation av växtbaserade alternativ och idag är 70 procent av utbudet veganskt och 90 procent lakto-ovo-vegetariskt. Nu tar företaget nästa steg i att reducera köttkonsumtionen i sina salladsbarer genom att introducera ett kycklingsubstitut av mykoprotein från det växtbaserade matföretaget Quorn.

”Vi är stolta över att vara “fast-food-de-la-future” och det innebär inte bara god och fräsch mat. Picadeli har ett tydligt hållbarhetsfokus genom innovativ växtbaserad mat, lösningar för minskat matsvinn och hållbara förpackningar”, säger Kristoffer Sunér, Head of Food & Quality på Picadeli.

Picadelis senaste hållbarhetsåtgärder kommer vara på plats under våren 2022 på samtliga marknader.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Packnews nr 5 - gratisläsning om Scanpack

Packnews nr 5 är en annorlunda utgåva ur flera aspekter. Tidningen finns bara i digitalt format, kan läsas kostnadsfritt och handlar enbart om Scanpack 2024.
Packnews-5_24-mailchimp-header
Packnews nr 5 – gratisläsning om Scanpack

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2
Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx
Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar