Kalles kommer ut som vegan

PUBLICERAD: 22 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Tång ersätter den traditionella fiskrommen när Orkla lanserar Kalles kaviar i vegansk tappning i mars. Sedan tidigare har Orkla redan lanserat växtbaserade varianter av flera andra ikoniska varumärken som OLW cheez doodle®Vegan, Felix Vegetariska Delikatessbullar och Risifrutti Vegan.

”De animaliska råvarorna är de största klimatbovarna, så vi kommer absolut se fler veganska varianter av våra klassiker”, säger Maria Tilly, marknadsdirektör för Orkla Foods Sverige.

Orklas konsumentundersökningar visar att det finns en stor efterfrågan av fler växtbaserade produkter och veganska alternativ är ett viktigt led i bolagets arbete för att minska klimatpåverkan av dess produkter. Veganska varianter av välkända produkter är ett sätt att få fler att våga testa växtbaserat. Undersökningar visar att smak är den viktigaste faktorn för att fler ska välja växtbaserat.

”Vi har jobbat med smaken till Kalles Vegan i över två år och nu fått till en produkt som har en perfekt balans mellan sälta, sötma och rökighet, precis som Kalles ska ha. Med Kalles Vegan vill nå en ny, yngre målgrupp som helt eller delvis äter vegetarisk kost med målet att göra kategorin kaviar mer relevant och driva den framåt”, säger Maria Tilly.

Kalles Vegan är en helt vegansk produkt. Den har en mild smak och är gjord på tångcaviar och tillverkas i Orklas fisk- och sjömatsanläggning i Kungshamn.

Kalles Vegan är naturligt rik på omega-3. Den har ca 30 procent lägre klimatpåverkan än originalet. Kalles Vegan kommer att finnas i butik från och med vecka 11. Rekommenderat pris är 23,50 kronor.

Snabbfakta om Kalles kaviar

Kalles kaviar började säljas 1954 och av originalet säljs idag en produkt var tredje sekund i Sverige. Om man klämmer ut den mängden Kalles vi äter i Sverige på ett år räcker det till 1,6 varv runt jorden.

Läs vidare

Apetit lanserar nyttigare snacks

Apetit utökar sitt sortiment av frysta grönsakssnacks med Buffalo Blomkålsvingar.
Apetit_Buffalo_Cauliflower_Wings

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Nespresso lanserar komposterbara kapslar

Efter tre års forskning och utveckling har Nespresso skapat en pappersbaserad, hemkomposterbar kapsel.
P_4585_COFFEE_BAGS_ESPRESSO_COFFEE_V2

Skogaholm Sommarruta på tillfälligt besök

Fazer lanserar Skogaholm Sommarruta i portionsbitar med extra kryddning av fänkål, korianderfrön och anis.
Skogaholmsommarruta

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd