Kalles kommer ut som vegan

PUBLICERAD: 22 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Tång ersätter den traditionella fiskrommen när Orkla lanserar Kalles kaviar i vegansk tappning i mars. Sedan tidigare har Orkla redan lanserat växtbaserade varianter av flera andra ikoniska varumärken som OLW cheez doodle®Vegan, Felix Vegetariska Delikatessbullar och Risifrutti Vegan.

”De animaliska råvarorna är de största klimatbovarna, så vi kommer absolut se fler veganska varianter av våra klassiker”, säger Maria Tilly, marknadsdirektör för Orkla Foods Sverige.

Orklas konsumentundersökningar visar att det finns en stor efterfrågan av fler växtbaserade produkter och veganska alternativ är ett viktigt led i bolagets arbete för att minska klimatpåverkan av dess produkter. Veganska varianter av välkända produkter är ett sätt att få fler att våga testa växtbaserat. Undersökningar visar att smak är den viktigaste faktorn för att fler ska välja växtbaserat.

”Vi har jobbat med smaken till Kalles Vegan i över två år och nu fått till en produkt som har en perfekt balans mellan sälta, sötma och rökighet, precis som Kalles ska ha. Med Kalles Vegan vill nå en ny, yngre målgrupp som helt eller delvis äter vegetarisk kost med målet att göra kategorin kaviar mer relevant och driva den framåt”, säger Maria Tilly.

Kalles Vegan är en helt vegansk produkt. Den har en mild smak och är gjord på tångcaviar och tillverkas i Orklas fisk- och sjömatsanläggning i Kungshamn.

Kalles Vegan är naturligt rik på omega-3. Den har ca 30 procent lägre klimatpåverkan än originalet. Kalles Vegan kommer att finnas i butik från och med vecka 11. Rekommenderat pris är 23,50 kronor.

Snabbfakta om Kalles kaviar

Kalles kaviar började säljas 1954 och av originalet säljs idag en produkt var tredje sekund i Sverige. Om man klämmer ut den mängden Kalles vi äter i Sverige på ett år räcker det till 1,6 varv runt jorden.

Läs vidare

Dafgårds lanserar sin första hybridköttbulle

Dafgårds första 50/50-köttbulle – "Fridas köttbullar" – innehåller hälften grönsaker och hälften nötkött.
hälta test 2

Coop släpper växtbaserat substitut till tonfisk

Coop lanserar två växtbaserade nyheter av sojaprotein som alternativ till tonfisk.
RIKSMÖTETS ÖPPNANDE 2018

Skånemejerier lanserar ny proteindryck av svensk mjölk

Skånemejerier lanserar en proteinberikad drickyoghurt gjord på svensk mjölk – Lindahls PRO+.
Unknown

Nytt växtbaserat ostalternativ från Oddlygood

Oddlygood Cheezington Oh Protein är ett nytt växtbaserat alternativ till ost.
Pokébowl_2

Senaste nytt

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Tvärvetenskaplig forskning om matsvinnshantering

Leder matsvinnsminskande åtgärder i butik till minskat svinn hemma hos konsument? Det ska utredas inom ett tvärvetenskapligt projekt.
coop

Dafgårds lanserar sin första hybridköttbulle

Dafgårds första 50/50-köttbulle – "Fridas köttbullar" – innehåller hälften grönsaker och hälften nötkött.
hälta test 2