Nu kan restauranger minska sitt matsvinn med den nya certifieringen IP Livsmedel med tillval matsvinn. Exempel på regler som ingår i certifieringen är mätning av matsvinn, menyplanering och tallriksstorlekar. Dessutom ingår kommunikation med matgäster för att påverka deras val och leda till att matsvinnet från tallriken minskar.
IP Livsmedel med tillval matsvinn är en tredjepartscertifiering, vilket innebär att restaurangens matsvinnsarbete granskas av en oberoende part. Certifieringen innebär också att företaget tar ansvar för och har full koll på livsmedelssäkerheten.
”Framtidens matgäster kommer i större utsträckning att ställa krav på att restauranger eller caféer inte bara ska servera god mat och ge en trevlig upplevelse, de ska också ha ett hållbarhetstänk. Den här certifieringen hjälper restauranger att hitta konkreta åtgärder för att minimera matsvinnet i hela kedjan från kökssvinn till tallrikssvinn”, säger Christina Behm Velenik, som är ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem.
Reglerna i certifieringen har tagits fram med hjälp av en arbetsgrupp, där bland annat kockar från restauranger och företag som redan idag jobbar med att minska matsvinnet har ingått.
Erik Andersson från Restaurang Spill, Anders Breitholz medgrundare till Restauranglabbet, Jens Dolk från K-märkt, Timmy Asplund från restaurang Treklövern och Daniel Oddhammar från Generation Waste är några av de kockar som har varit delaktiga i framtagandet av certifieringen.
”Vi vill visa gäster att man kan laga god mat på det mesta, till och med på det som sorteras bort från till exempel leverantörerna. Det blir så gott bara man ger det tid och kärlek”, säger Erik Andersson på restaurang Spill.