Restauranger kan minska sitt matsvinn med en ny certifiering

PUBLICERAD: 31 januari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

En tredjedel av all mat hamnar i soptunnan. Med en certifiering för matsvinn på restaurang kan svinnet minska betydligt.

Nu kan restauranger minska sitt matsvinn med den nya certifieringen IP Livsmedel med tillval matsvinn. Exempel på regler som ingår i certifieringen är mätning av matsvinn, menyplanering och tallriksstorlekar. Dessutom ingår kommunikation med matgäster för att påverka deras val och leda till att matsvinnet från tallriken minskar.

IP Livsmedel med tillval matsvinn är en tredjepartscertifiering, vilket innebär att restaurangens matsvinnsarbete granskas av en oberoende part. Certifieringen innebär också att företaget tar ansvar för och har full koll på livsmedelssäkerheten.

”Framtidens matgäster kommer i större utsträckning att ställa krav på att restauranger eller caféer inte bara ska servera god mat och ge en trevlig upplevelse, de ska också ha ett hållbarhetstänk. Den här certifieringen hjälper restauranger att hitta konkreta åtgärder för att minimera matsvinnet i hela kedjan från kökssvinn till tallrikssvinn”, säger Christina Behm Velenik, som är ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem.

Reglerna i certifieringen har tagits fram med hjälp av en arbetsgrupp, där bland annat kockar från restauranger och företag som redan idag jobbar med att minska matsvinnet har ingått.

Erik Andersson från Restaurang Spill, Anders Breitholz medgrundare till Restauranglabbet, Jens Dolk från K-märkt, Timmy Asplund från restaurang Treklövern och Daniel Oddhammar från Generation Waste är några av de kockar som har varit delaktiga i framtagandet av certifieringen.

”Vi vill visa gäster att man kan laga god mat på det mesta, till och med på det som sorteras bort från till exempel leverantörerna. Det blir så gott bara man ger det tid och kärlek”, säger Erik Andersson på restaurang Spill.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantmännen först med storskalig fossilfri livsmedelsproduktion

Lantmännen blir först i världen att i år genomföra en fossilfri produktion av livsmedel i stor skala.
Drönarbild över öppna landskap

Han går från Oatly till The Green Dairy

Johan Girdo, operativ chef för Oatly i Europa, Mellanöstern och Afrika, har utsetts till ny vd i The Green Dairy.
Johan_Girdo_0001

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt