Oddlygood Global får 25 miljoner euro i extern finansiering

PUBLICERAD: 17 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Oddlygood Global, som utvecklar och säljer växtbaserad mat, slutför sin första finansieringsrunda. Mandatum Asset Management investerar 25 miljoner euro i bolaget, som tar sikte mot en ledande plats på marknaden.

Oddlygood Global utvecklar och marknadsför växtbaserade produkter, såsom havredrycker till kaffet, alternativ till ost och matlagningsprodukter för bakning, grytor och såser. Det var i maj som det finska företaget Valio Oy valde att knoppa av sin växtbaserade verksamhet och bildade bolaget Oddlygood Global för att möjliggöra finansieringen av fortsatt tillväxt och internationell expansion. Bolaget får nu sin första externa finansiär i Mandatum Asset Management.

”Genom den här finansieringen får vi inte bara kraft att växa internationellt, vi kommer dessutom att kunna öka på tillväxttakten också i Sverige. Efterfrågan på växtbaserat ökar och vi vill driva den marknaden”, säger Robert Auselius, VD på Valio Sverige.

Oddlygood säljs förutom i Finland och Sverige, i Storbritannien, USA och de baltiska staterna. Målet är att växa på dessa marknader och samtidigt utvidga till nya områden.

”Intresset globalt för växtbaserade produkter är stort och vi har ökat vår försäljning kraftigt sedan starten. För att åstadkomma förändringar av konsumtionsvanorna på riktigt behövs det dock flera riktigt goda och kvalitativa produkter, något som vi tänker tillhandahålla. Tillsammans med Mandatum kan vi snabba på tillväxtstrategin. Vi får också tillgång till rätt kompetens för att utveckla bolaget”, säger Oddlygood Globals VD Niko Vuorenmaa.

Mandatum Asset Management Private Equity (MAM PE), investerar i nordiska företag som har en skalbar verksamhetsmodell och tydliga mål för internationell tillväxt.

”Oddlygood Global har utvecklat en stark växtbaserad produktportfölj som fokuserar på riktigt bra smak. Nu kan bolaget utveckla produktionen, satsa på marknadsföring och samtidigt göra nyrekryteringar med sikte på ökad internationalisering. Förutom att vi investerar deltar vi också i styrelsearbetet och verkar aktivt tillsammans med ledningen. Det är fint att få vara med att göra bolaget till en ännu större internationell framgångssaga”, kommenterar Alexander Antas, ansvarig för Private Equity-investeringar inom Mandatum Asset Management.

Mandatum Asset Management Private Equity blir genom sin investering minoritetsdelägare i Oddlygood Global.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623